"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

miercuri, 6 mai 2015

Scrisoarea unei bătrâne către o ființă tânără


grand
1


De o tinerețe frumoasă au parte mulți, însă de o bătrânețe frumoasă – prea puțini.
Zilele trecute, o ființă tânără m-a întrebat cum e să fiu bătrână. Recunosc că m-am pierdut puțin cu firea, deoarece eu nu mă consideram a fi bătrână. Văzându-mi reacția, ființa s-a zăpăcit, de aceea i-am spus că întrebarea ei este interesantă, și că mă voi gândi la ea și că în curând îi voi răspunde.

„Am decis că bătrânețea este un dar. Cred că pentru prima dată pot spune că astăzi sunt persoana care îmi doream cândva să fiu. Nu, bineînțeles că nu e vorba despre corpul meu! Uneori acest corp mă lasp disperată – ridurile, pungile sub ochi, petele pe piele, fundul lăsat.
Adesea mă șochează bătrânica ce s-a mutat cu traiul la mine în oglindă, însă nu obișnuiesc să-mi fac mult timp griji pe seama acestei cauze, și neliniștile îmi trec repede.
Pentru nimic în lume nu mi-aș schimba prietenii extraordinari, viața remarcabilă, familia mea adorabilă ca să am mai puține fire de păr sur și o burtă dreaptă.
Cu cât îmbătrânesc, devin mai îngăduitoare cu mine, mai puțin critică.
Am devenit prietenul meu.
Nu-mi fac reproșuri pentru că am mâncat cu un biscuit mai mult, pentru că nu mi-am strâns patul, pentru că mi-am cumpărat această șopârlă de ciment prostească, de care nu am deloc nevoie, dar care oferă grădinii mele un aer avangardist.
Am dreptul să mănânc prea mult, să nu strâng după mine, să fiu chiar extravagantă. Am fost martoră la cum prea mulți prieteni au părăsit această lume prea devreme, înainte să înțeleagă, înainte să încerce marea libertate ce o oferă bătrânețea. Cine și ce treabă are dacă citesc până la patru dimineața și dorm până la amiază?
Dansez cu mine însumi, ascultând melodii minunate, și, dacă-mi vine să plâng pe seama iubirii plecate, ce să-i fac, plâng. Voi merge pe plajă în costum de baie care abia de-mi ține corpul umflat, dacă vreau, mă voi scufunda în valul oceanului, în ciuda privirilor pline de compătimire din partea ființelor tinere, îmbrăcate (dezbrăcate?) în bikini.
Ei tot vor îmbătrâni.
Uneori sunt uitucă, ce-i drept.
Dar mă rog, nu toate în viață merită memorate, iar despre ceea ce contează cu adevărat îmi voi aduce aminte la sigur.
Desigur, în toți acești ani, inima mi-a fost frântă nu o singură dată.
Cum poate să nu ți se frângă inima, dacă ți-ai pierdut iubitul, sau când copilul suferă, sau chiar când o mașină îți lovește câinele drag? Însă, inimile frânte și sunt izvorul puterii noastre, al înțelegerii, al compasiunii.
Inima, ce nu a fost frântă niciodată, e sterilă și curată, nu va cunoaște niciodată bucuriile imperfecțiunii.
Soarta este binevoitoare cu mine, dându-mi să trăiesc până la peri suri, până când râsul meu tânar s-a întipărit pe vecie în brazde adânci pe față. Închipuie-ți câți oameni n-au râs niciodată, câți au murit înainte ca părul să li se acopere cu brumă?
Pot spune „nu” absolut sincer. Pot spune „da” absolut sincer.
Pe măsură ce îmbătrânești, e tot mai ușor să fii sincer. Duci grija parerii altora tot mai puțin. Nu mai am dubii și rezerve în privința mea. Am câștigat chiar dreptul să greșesc.
Așadar, răspunzând întrebării tale, pot spune: îmi place să fiu bătrână. Bătrânețea m-a eliberat.
Îmi place persoana care am devenit. Nu voi trăi veșnic, dar atât cât sunt aici, nu voi pierde timp făcându-mi griji pentru ce a putut să se întâmple, pentru ce nu s-a întamplat, nu-mi voi face griji în legătură cu ceea ce se poate întâmpla.
Și voi mânca desert în fiecare zi.”

http://novapost.ro/scrisoarea-unei-batrane-catre-o-fiinta-tanara/

luni, 4 mai 2015

O lună de miere (astrele în mai 2015)

O lună în care ceea ce dăruim celorlalţi putem simţi pe pielea noastră din partea altora la aceeaşi intensitate sau una multiplicată, iar ceea ce transmitem în eter ca dorinţă/emoţie, decizie/faptă sau gând/cuvânt se poate materializa suprinzător într-un timp foarte scurt (Jupiter în Leu din casa sinelui în trigon cu conjuncţia Uranus – Mijlocul Cerului în Berbec). Dacă ritmul de concretizare este atat de accelerat şi cu efect de bumerang, atunci fie ca ceea ce pleacă dinspre noi să plece învăluit în „dulceaţa” blândeţii, sincerităţii şi curiozităţii, asemeni unui copil care acum descoperă lumea în care a venit. Sensul călătoriei noastre din această perioadă, este acela de a interacţiona cu înţelegere şi compasiune faţă de ceilalţi, însă fără a uita de noi, fară a uita să ne facem vizibili în ochii celorlalţi.
Această perioadă ne cere mai mult ca niciodată să fim autentici (Soarele, guvernatorul Ascendentului, în aspect dinamic cu Ascendentul), iar dacă ne dorim ca lucrurile să se întâmple atunci să îmbrăţişăm în faţa lumii toate părţile din noi care vor să fie hrănite şi acceptate. Interacţionăm cu ceilalţi aşa cum lăsăm de fapt să interacţioneze în noi înşine, în corpul nostru (Pământ – activarea semnului Taur) cele patru „Zări”(elemente) ale propriului Univers.

Elementul Pământ reprezentat de Venus, aflat în interacţiune cu Aerul (Venus în Gemeni) ne ajută să deschidem ochii către orizont, să putem privi lucrurile în perspectivă şi să înţelegem că nu putem însămânţa în noi înşine şi în ceilalţi lucruri constructive, decât atunci când învăţăm să apreciem ce este în jurul nostru şi să spunem şi celorlalţi ce apreciem la ei. Pentru că uneori nu este de ajuns să simţim sau să presupunem că celălalt ne iubeşte sau apreciază ci avem nevoie ca aceste emoţii să vină spre noi şi sub forma cuvintelor.

Elementul Apă reprezentat de Lună, aflat în interacţiune cu Pământul (Luna în Taur) ne arată că putem vindeca în noi răni emoţionale pe care ni le-am format în timp din nevoia de a controla şi a avea o falsă siguranţă/stabilitate (Luna în relaţii armonioase cu Chiron în Peşti şi PlutoR în Capricorn). Strigăm atât de mult după libertate şi atribuim contextului sau celorlalţi sentimentul nostru de îngrădire, încât nu conştientizăm că atunci când nu lăsăm lucrurile să curgă prin noi şi să se întâmple, de fapt noi nu oferim libertate „darurilor” care vin spre noi şi vor să se materializeze. Să încercăm să fim un ghid pentru schimbările care vin spre noi şi care ne sperie (aşa cum Pământul îi dă direcţie şi curs Apei) şi nu o stavilă de neclintit în faţa energiei Apei – simbol al sentimentelor, dizolvării, reînnoirii.

Elementul Foc reprezentat de Marte, aflat în interacţiune cu Pământul (Marte în Taur), pare că de data aceasta îi dă Apei o mână de ajutor şi creează împrejurările favorabile de vindecare a temerilor legate de dependenţa fizică şi materială. Asemeni unui foc ocazional care poate curăţa un sol prea mult utilizat de rădăcini sterile, să profităm de această perioadă şi să ardem acele frici care ne însingurează şi care ne spun că stabilitatea şi ataşamentul ascund în spatele lor dependenţă şi suferinţă (Marte în sextil cu Neptun în Peşti din Casa VIII). Să vrem să înaintăm pe un tărâm unde paşii noştrii ating temeri îngropate, e ca şi cum ne dorim să avem o viaţă armonioasă mergând pe un teren minat.

Asemeni Elementului Aer reprezentat de Mercur, care are nevoie de gravitaţia Pământului pentru a căpăta „contur” (Mercur în Taur), interacţiunea Aer – Pământ face ca schimbările aduse de celelalte elemente să fie posibile în primul rând prin puterea conştientizării. Aşa cum un vânt puternic foarte aproape de pământ poate spulbera solul de la suprafaţa şi produce nori de praf (efectul de rătăcire), conştientizarea de sine se naşte atunci când ne şi putem distanţa de ceilalţi şi gusta momentele petrecute doar cu noi înşine. Spaţiul ne ajută să diferenţiem graniţele între Cine sunt eu? şi Cine eşti tu?, ca mai apoi revenirea la Cine suntem noi doi împreună? să trezească într-o îmbrătişare un întreg Univers care vibrează de viaţă şi frumos. Acea frumuseţe care vine din curajul nostru de a împărtăşi unul altuia natura proprie şi de a putea creşte fiecare în prezenţa celuilalt prin susţinere reciprocă. Acea natură care întregeşte într-o singură suflare cele patru „Zări” parte din propiul Univers, din propria fiinţă.

Aşa cum poetul indian Tagore descrie joaca îndragostiţilor, stă în natura lucrurilor ca orice clipă de apropiere să fie urmată de una de depărtare. Nu este o nereuşită a oamenilor sau a Universului şi nici nu înseamnă că viaţa este nedreaptă cu noi. Pulsul vieţii este o oscilaţie continuă înainte – înapoi, sus – jos, expansiune – contracţie. Daca în relaţii am putea privi fiecare perioadă de retragere ca pe o trambulină pentru o nouă repoziţionare şi apropiere, îmbrăţişarea îndrăgostiţilor ar deveni începutul unui nou dans însă de fiecare dată altfel (Venus în aspect dinamic de cudratură cu Neptun – simbol al idealurilor, infinitului; Venus în aspect dinamic de opoziţie cu SaturnR – simbol al limitelor, finitului). 

Şi cum Saturn în Săgetator este retrograd în casa V – a iubirii şi sentimentelor, acest lucru ne indică o lecţie asupra modului de înţelegere a dinamicii iubirii. Separarea a nu fi privită doar ca pe o constrângere, iar prezenţa fizică şi emoţională a celuilalt conform aşteptărilor noastre, doar ca pe ceva constructiv. Dacă percepem atât în acţiunea de separare cât şi de apropiere dualitatea compoziţiei lor constructiv/distructivă, putem înţelege că fără aceste fluctuaţii relaţiile ar naşte dependenţă, stagnare individuală sau înstrăinare, exact răni şi temeri care cer sa fie curăţate în această perioadă (aşa cum ne indică dinamicul Marte în Taur aflat în trigon cu PlutoR în Capricorn).

Aşadar, avem la dispoziţie „o lună de miere” în care putem începe a învăţa să dansăm în doi. Ce frumuseţi ale Pămantului vreţi să vizitaţi în această călătorie, este treaba fiecăruia… gusturile nu se discută!

„Infinitul caută prezenţa intimă a finitului,
iar finitul vrea să dispară în infinit.
Nu ştiu a cui schemă este,
ce este legat să caute libertatea,
iar libertatea să ceară să fie legată.”
[„The infinite seeks the intimate presence of the finite, the finite to disappear in the infinite. I do not know whose scheme this is, that the bound should be on a search for freedom, freedom asking to be housed in the bound.”]
Din poezia „A circle” – Rabindranath Tagore

duminică, 3 mai 2015

Luna Plina in Scorpion, 4 mai 2015. Purificare si renastere








Luna Plina in Scorpion are loc la 13 grade, in ziua de 4 mai.
Sapand in misterele adanci ale inimii si simtind reprezinta una dintre temele-cheie, odata cu investigarea a ceea ce inhiba exprimarea emotiilor profunde. Semnul Scorpionului ne conecteaza pe toti cu elementul apei, cu fluxul si reluxul, cu fertilitatea si sensibilitatea. Toate acestea se potrivesc de minune, tinand cont ca Luna Plina simbolizeaza potentialul intensificarii emotiilor pentru recunoastere si eliberare.
Odata cu faza de Luna Plina, Soarele este in Taur (simbolizand valorile si pragmatismul), in timp ce Luna este in Scorpion (creativa si intensa din punct de vedere emotional). Atat Soarele, cat si Luna trebuie sa gaseasca acea cale de mijloc, o cale in care sa conlucreze fara sincope. Cu toate acesea, acum este destul de usor sa cadem prada obsesiilor sau tendintelor obsesive, ca modalitate de a fugi de emotiile carora trebuie sa le facem fata in perioada urmatoare.

Jupiter in Leu aduce un plus simbolic de putere Lunii Pline in Scorpion, creand ceea ce este cunoscut ca un aspect de trigon in aceasta faza. Aceasta ar putea aduce o provocare tensionata pentru toti, in functie de modul in care fiecare lucreaza cu energiile. Daca aveti planete ale semnelor fixe situate in gradele 10 si 16 pe harta natala (Taur, Scorpion, Varsator sau Leu), este posibil sa simtiti aceasta presiune mai intens. Toate semnele vor observa temele-cheie. Valuri de emotie si tensiuni s-ar putea sa apara prin presiune, creand mediul perfect pentru eliberare.

Iata cateva intrebari pe care ati putea sa vi le puneti in aceasta perioada:
„Esti dispus(a) sa permiti Sinelui tau superior sa te ajute si sa te ghideze pentru a-ti vindeca, transforma si intelege experienta/situatia?”;
„Esti dispus(a) sa te eliberezi de atasamentul fata de o anumita poveste sau de o anumita perceptie pentru ca schimbarea emotionala sa aiba loc, iar iubirea sa fie simtita din nou?”;
„Ce anume esti dispus sa faci pentru a ajuta chakra inimii, astfel incat centrul tau de energie sa se vindece la nivel profund si complet iar increderea sa creasca?”.

Orice are nevoie cel mai mult de atentia ta va fi acolo, simtindu-se intens si aruncandu-ti o privire scrutatoare. De asemenea, este util sa aruncam o privire la ce sau unde anume cautam cel mai mult si, mai ales, daca acestea ne ofera echilibru sau, dimpotriva, daca ne scoate din starea de echilibru. S-ar putea sa descoperiti ceva ce s-a ascuns pana acum, precum un obicei nesanatos, o teama profunda, lipsa de iubire, credinte/perceptii limitative. Acesta este momentul pentru a da la o parte toate straturile, astfel incat sa vedem adevarul pe care sa il traim in iubire.

Unii dintre noi ar putea sa simta valuri inalte si joase de emotie sau cascade de lacrimi de durere ce se transforma in bucurie pura, odata ce curg. Legarea in mod cronic de problemele emotionale ar putea sa scoata la suprafata (nu sa creeze) si mai multa durere. Dar, in acelasi timp, vom fi incurajati sa mergem si mai profund pentru vindecare si eliberare, astfel incat creativitatea in exprimare sa isi atinga potentialul.

Rigiditatea si incapatanarea nu vor vindeca si imbunatati fluxul energetic sau emotional, ci doar vor crea un regres sau o stagnare, asemeni unui blocaj in trafic la ora de varf. Este posibil ca egourile sa se ciocneasca, in tendinta de a controla sau de a acapara, din frica de schimbare. Rani vechi s-ar putea sa fie redeschise, marite, pentru o vindecare specifica sub lumina lunii, sub iluminare. Sa nu uitam de acest aspect atat de bogat si de intelepciunea ce se regaseste intr-o rana si nici de disponibilitatea de a ierta si a elibera, pentru a merge mai departe in iubire profunda si libertate.

Fiti dispusi sa va eliberati. Fiti dispusi sa va vindecati. Fiti dispusi sa iesiti din extreme, in favoarea unei stare de echilibru in iubire. Fiti dispusi sa nu mai fiti atat de atasati de bine si rau. Fiti dispusi sa va mutati intr-o stare de fericire si bucurii intense.

Influenta si simbolismul spiritual al lui Neptun in Pesti in sextil cu Soarele in Taur si Luna in Scorpion se poate simti acum prin alegerea de a medita, de a folosi energiile vindecatoare plimbarile in natura pot ajuta foarte mult in aceasta perioada. Exista o usurinta si un flux ce se pot simti daca transcendem limitarile si atingem o perspectiva ma inalta si un spatiu mai inalt al inimii. Compasiunea, pacea, iertarea, spunerea adevarului propriu si iubirea blanda sunt calitati-cheie de demonstrat.

Tranzitul lui Pluto in Capricorn in conexiune larga cu Luna Plina in Scorpion sugereaza o energie puternica ce ofera sprijin in energia de a fi matur, rabdator si capabil sa gestionam orice se va ivi. De asemenea, simbolizeaza usurinta in regenerare si eliberare de ceea ce nu mai are valoare sau nu mai este de folos in vietile noastre.

Ceea ce se intampla acum cu Mercur in Gemeni in opozitie cu Saturn in Sagetator retrograd este posibil sa nasca interactiuni cu ceilalti care sa ne ridice provocari la nivel de idei sau ne poate revela unde anume trebuie sa ne intarim credinta, in loc sa fim distrasi/imprastiati mental. Stati in liniste pentru a contempla si regrupati-va inainte de a lua orice decizie majora sau de a da un raspuns. Cineva sau ceva s-ar putea sa va provoace in a va ridica peste modul de gandire dual de bine-rau, corect-gresit. Fiti clari si rabdatori in modul in care comunicati si transmiteti ideile voastre. Spuneti doar ceea ce doriti sa transmiteti si eliminati excesele.
Luna Plina in Scorpion ne ofera aceatsa oportunitate incredibila de a ne curata si de a renaste. Intrati profund in experienta, simtiti-va emotiile si fiti martori ai frumusetii iubirii adevarate.

Intentie sugerata: „Sunt dispus(a) sa ma eliberez si sa permit renasterea”.

Dipali Desai
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...