"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

marți, 11 octombrie 2011

Erotismul extramarital nu este intotdeauna ceea ce pare


Oare un om fericit in relatia de cuplu se poate indragosti de un altul? Si daca acest lucru (ingrozitor!) se intampla nu avem aici cel mai clar semn al faptului ca “ceva nu merge” si ca, “adanc in sinea lui’, este nemultumit?
Din experienta mea de terapeut la care adaug cateva kilograme de literatura de specialitate consultata evaluez ca fiind un mit daunator urmatoarea afirmatie din stocul intelepciunii populare: Relatia extraconjugala (sau relatia paralela, in cazul uniunii consensuale) este dovada de netagaduit ca ceva lipseste in mariaj.
Afirmatia de mai sus este gresita in felul urmator: exista situatii in care, intr-adevar, casatoria este plina cu frustrari si neimpliniri iar legatura extramaritala este un raspuns la aceasta suferinta dar exista si cazuri, mai rare, cand relatia de cuplu este satisfacatoare si, cu toate acestea, el sau ea se indragostesc de altcineva. Controleaza impulsul de a ridica piatra!
Viata sociala nu este asa de simpla cum isi doresc creierele noastre, mai ales in zonele lor anxioase, posesive sau, pur si simplu, primitive. Este perfect posibil sa fii multumita de relatia de partenerul tau (si invers) si, surprinzator, sa te indragostesti de un alt barbat (sau femeie). Nu intotdeauna lipseste ceva esential din cuplul vostru! Adesea lipseste, sunt primul care recunosc asta, dar nu mereu! Hai sa dam o sansa si relatiilor extramaritale pozitive, adica nascute din nevoie de crestere (sunt curajos sau inconstient facand astfel de propuneri pe o platforma publica?)
Putem sa ne ridicam deasupra conditionarilor speciei noastre si sa invatam sa negociem cu complexitatea vietii in comunitati mari (inclusiv virtuale: gandeste-te cati utilizatori are Facebook!). Putem fi mai ingaduitori si mai sensibili cu natura umana. Putem avea mai multa intelegere, nu doar sa o ridicam in slavi cu ocazia diferitelor sarbatori religioase sau workshop-uri cu orientare spirituala, ci chiar sa o aplicam in situatii reale.
Am fost intr-o astfel de situatie. Eram “celalalt”. Ea s-a indragostit de mine. Eu eram atras la ea de cateva calitati remarcabile. Dar nu eram indragostit de ea. Nici nu eram cu cineva asa ca mi-am permis sa explorez. Insa ceea ce mi s-a parut extraordinar a fost transparenta pe care a avut-o fata de sotul ei si atitudinea uimitoare a acestuia. Nu a respins-o niciun moment iar cu mine s-a purtat foarte frumos. Apoi eu am disparut din viata lor (experienta indragostirii, daca nu e blocata artificial, se consuma) iar ei au ramas impreuna. Ne-am intalnit, cativa ani mai tarziu, zambindu-ne (nimeni nu s-a mai indragostit!).
Stiu foarte bine ca o astfel de atitudine fata de “aventuri” nu-mi va creste coeficientul de popularitate insa din fericire nu ma intereseaza asta. Vreau doar sa fii constient(a) ca exista specialisti (nici pe departe nu sunt singurul) care privesc cu discriminare legaturile extraconjugale. Cele mai multe indica, intr-adevar, probleme reale in cuplu, adesea negate sau ignorate sau tratate necorespunzator (oamenii nu stiu sa se certe-vezi un alt articol!). Dar sunt si relatii nascute nu pentru a compensa ceva absent ci pentru a experimenta, fara frica, sansa de a fi o fiinta complexa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...