"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

marți, 21 iunie 2011

Organele genitale feminine – tot ce trebuie sa stii despre femeie

De cand suntem mici organele genitale ne trezesc o atentie deosebita. Ele devin tot mai importante pentru noi pe masura ce descoperim ca ne ofera placere si ca una dintre principalele lor functii este reproducerea. Ce nu stii inca despre organele genitale feminine?
Organele genitale feminine � tot ce trebuie sa stii despre femeie
Organele genitale feminine externe

Muntele lui Venus
Numit si penilul, este o proeminenta triunghiulara, cu virful in jos si baza in sus, situata inaintea simfizei pubiene, deasupra labiilor mari, care, odata cu pubertatea se acopera de par.

Vulva
Zona cu piele fina dintre picioarele unei femei se numeste vulva. Provine din cuvantul latin "volva", care inseamna invelitoare, protectie. Vulva acopera clitorisul, deschiderea vaginului si a uretrei si labiile.

Labiile

Acestea reprezinta doua perechi de pliuri fine ale pielii in interiorul vulvei. Ele acopera partile interioare ale vulvei-clitorisul, deschiderea uretrei si pe cea a vaginului. Provine din latinescul "labia" care inseamna buze.
Organele genitale feminine externe
Cand clitorisul este atins si frecat, corpul femeii se simte bine
Clitorisul

Este o movilita de marimea unui bob de mazare. Cand clitorisul este atins si frecat, corpul femeii se simte bine atat in interior, cat si in exterior. Femeia simte un fel de caldura si placere, o stare de excitare.

Deschiderea vaginului


Este o parte subtire de piele numita himen, ce acopera deschiderea vaginului. O data ce o fata creste, cand este foarte activa sau in timpul primului act sexual - himenul se intinde, ceea care poate provoca dureri, iar intrarea in vagin devine ceva mai mare.

Organele genitale feminine interne

Vaginul

Acesta este un pasaj de trecere intre uter si exteriorul corpului femeii. El este un canal foarte elastic, format din tesut muscular, ceea ce-i permite sa se "ajusteze" in functie de dimensiunea penisului. In medie, are o lungime cuprinsa intre 8 si 12 cm si o largime de 2,5 cm. Aceste dimensiuni insa se pot modifica in momentele de excitatie sexuala: lungimea poate creste cu cativa centimetri, iar largimea se poate chiar dubla. In momentul nasterii, largimea vaginului creste considerabil pentru a putea permite trecerea fatului.

Cand femeia sta in pozitie verticala, vaginul nu este orientat vertical, ci usor oblic in sus. Peretele vaginal este usor cutat, iar mucoasa vaginala are in structura sa un tesut de acoperire foarte sensibil la hormonii ovarieni. Structura mucoasei vaginale este variabila in functie de varsta si de perioadele ciclului menstrual.
Organele genitale feminine interne
Punctul G are marimea unei boabe de fasole
La femeia adulta, in mod normal (fiziologic), exista un continut vaginal constand dintr-o substanta lichida, albicioasa si unsuroasa, formata din celule intacte sau alterate, substante dizolvate si bacterii, toate alcatuind ceea ce se numeste flora vaginala.

Toaleta intima trebuie sa ramana externa, pentru a nu provoca dezechilibre ale mediului vaginal. Normal, un vagin sanatos este, in acelasi timp, si curat, datorita prezentei aici a bacteriilor specifice care sunt responsabile de mediul acid protector. Vaginul are un sistem propriu de curatare, mucozitatile nu stagneaza, ci sunt eliminate spontan spre exterior.
Punctul G

Pipaind usor peretii vaginali se constata o anumita sensibilitate cu deosebire in treimea exterioara. Au existat numeroase discutii in legatura cu existenta chiar a unei zone speciale situate pe peretele anterior al vaginului la jumatatea distantei dintre pubis si colul uterin, langa uretra, la aproximativ 1 cm sub suprafata peretelui vaginal denumita "spot" sau zona Grafenberg. Are marimea unei boabe de fasole si poate creste in dimensiune de 2-3 ori sub influenta stimulilor sexuali. Este dificil de localizat si poate fi pusa in evidenta printr-o presare puternica. Unii specialisti o considera ca fiind cea mai sensibila zona erotica din intreg vaginul (similara cu clitorisul), in timp ce altii afirma ca nu nici macar nu exista.
Uterul este o cavitate in forma de para rasturnata
Uterul este asezat in continuarea vaginului
Ovarele

Ovarele sunt doua glande cu lungimea de aproximativ 4 centimetri si latimea de aproximativ 2,5 centimetri. Ovare sunt situate de o parte si de alta a uterului si sunt legate de acesta prin cate un ligament elastic. La nastere, o fetita are in ovarele ei o rezerva enorma de ovocite: de la 700.000 la 2.000.000 ! O mare parte dintre acestea vor suferi un proces de degenerescenta in timpul perioadei copilariei, la pubertate ramanand un numar de cca 300.000 - 400.000. Dintre acestea, numai 300 - 400 vor ajunge sa se maturizeze pentru a putea participa la fecundatie (timp de 30 de ani, cat dureaza, cu aproximatie, perioada de fertilitate a femeii). Restul vor degenera de-a lungul anilor, astfel ca dupa menopauza (in jurul varstei de 45 de ani) nu va mai exista nici unul.

Ovocitul este cuprins in interiorul unui mic grup de celule - foliculii ovarieni - care se maturizeaza in cursul ciclului menstrual sub actiunea unor hormoni secretati de glanda hipofiza. La sfarsitul fiecarui ciclu menstrual un folicul matur se deschide la suprafata ovarului pentru a elimina un ovocit.
Uterul

Este o cavitate in forma de para rasturnata. Peretii sai sunt formati din tesut muscular subtire. Avand in medie 6 - 8 centimetri inaltime si intre 3 - 4 centimetri latime, in cursul sarcinii dimensiunile lui se maresc considerabil (la sfarsitul sarcinii inaltimea uterului este de aproximativ 30 de centimetri). Uterul este asezat in continuarea vaginului, in pozitie usor inclinata spre in fata, deasupra vezicii urinare. Uneori se poate intampla ca pozitia lui sa fie si orientata usor spre posterior (spre in spate) in acest caz fiind vorba despre retroversie uterina (uter retrovers). Uterul isi schimba usor pozitia in cursul ciclului menstrual. El este sustinut de ligamente care ii confera o anumita flexibilitate si in ace1asi timp il impiedica sa coboare in vagin.
De fiecare parte a uterului se desprind trompele uterine sau trompele lui Fallope
Rolul trompelor uterine este de a asigura supravietuirea si trecerea spermatozoizilor si a ovulului
Peretele uterin este captusit de o mucoasa numita endometru. Aceasta mucoasa, destinata sa gazduiasca oul fecundat, bogata in vase sanguine si structuri glandulare, suporta importante modificari in functie de perioadele ciclului menstrual si de varsta femeii. Cand nu are loc fecundatia, endometrul este eliminat prin menstruatie. Partea inferioara a uterului, zona ingustata de trecere catre vagin, se numeste col uterin.

Trompele uterine

De fiecare parte a uterului se desprind trompele uterine sau trompele lui Fallope. Sunt doua tuburi flexibile, cu lungimea de 10 - 12 centimetri si cu diametrul interior putin mai mare decat grosimea unui fir de par. Ele se termina la nivelul fiecarui ovar printr-un pavilion cu franjuri mobili (fimbrii). Aceste fimbrii capteaza ovocitul eliberat la suprafata ovarului. Trompele uterine reprezinta locul de "rendez - vous" dintre ovocit si spermatozoizi. Aici va avea loc fecundarea. Rolul trompelor uterine este de a asigura supravietuirea si trecerea spermatozoizilor si a ovocitului, spre locul de fecundatie si trecerea ovocitului fecundat inapoi spre uter, unde se va implanta in endometru.

Mai multe articole pe aceasta tema gasiti aici: http://caleaiubirii.blogspot.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...