"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

luni, 20 iunie 2011

Liberul arbitru

Intrebare: Liberul arbitru are vreun loc in invatatura dvs?

Raspuns:Liberul arbitru este o functie a eului real, a celui pe care il numim Stapan. Cel care are un Stapan, are vointa. Cel care nu are, nu are vointa. Ceea ce se numeste in mod obisnuit vointa este un compromis intre a vrea si a nu vrea. De exemplu, mintea vrea ceva, si inima nu vrea; daca mintea se dovedeste mai puternica decat inima, omul se supune mintii. In caz contrar, isi va asculta inima. Asta este ceea ce se numeste "liber arbitru" la un om obisnuit. Un om obisnuit este guvernat cand de minte, cand de inima, cand de corp. Foarte adesea se supune comenzilor venite de la aparatul automat; de o mie de ori mai des i se comanda de catre centrul sexual. 

Se poate vorbi cu adevarat despre liber arbitru doar atunci cand un singur eu guverneaza tot timpul, cand exista un Stapan al acestui echipaj al omului. Omul obisnuit nu are un astfel de stapan; prin trasura sa se plimba mereu alti pasageri si fiecare isi spune Eu. 

Cu toate acestea exista liber arbitru, este o realitate. Dar noi, asa cum suntem, nu il putem avea. Un om adevarat il poate avea. 

Gurdjieff

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...