"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

marți, 7 iunie 2011

Fericirea adevarata

Se povesteste ca odata, demult, traia retras in muntii din China un maestru. Era vesel tot timpul si le zambea tuturor celor care ii ieseau in cale. Unul dintre elevii lui, curios fiind sa afle cum de maestrul este tot timpul fericit, l-a intrebat intr-o zi:
- "Maestre, de unde acest zambet continuu pe chipul tau?"
- "De la clopoteii de vant." raspunse maestrul.
- "Cum asa?"
- "De fiecare data cand suna clopoteii de argint de la poarta mea, ma cuprinde o bucurie fara margini! Inseamna ca vine cineva... Si sosirea cuiva, fie si doar a vantului, ma umple de fiecare data de fericire."

Gandind ca ar avea in ei ceva magic, intr-o noapte elevul hotari sa fure clopoteii. Ii duse in casa lui, ii aseza la poarta si astepta ca miracolul sa se produca. Dar nu simti nimic cand acestia sunara. Ba mai mult, dupa o saptamana, sunetul clopoteilor incepu sa il enerveze din cale afara.

Cand totul deveni insuportabil, cuprins de remuscari, se duse inapoi la maestrul sau sa-i inapoieze clopoteii. Isi ceru de nenumarate ori iertare si, cand fu sigur ca maestrul l-a iertat, ii puse intrebarea care il framanta:
- "De ce la mine nu se intampla nimic atunci cand suna clopoteii? De ce nu apare bucuria pe care o vad la tine?"
- "Dragul meu," ii raspunse maestrul, "unde ai asezat tu clopoteii?"
- "La poarta casei mele, maestre!"
- "Ei, vezi? Trebuia sa-i asezi la poarta sufletului tau..." 

Un comentariu:

  1. Pilda aceasta e atât de grăitoare, şi ne vorbeşte atât de clar despre faptul că totul trebuie să fie în interior, şi nu afară!
    Şi Maestrul Aivanhov are una asemănătoare:
    Se spune că un maestru îşi vede odată discipolul mergând pe ape, şi foarte intrigat, îl întreabă cum a reuşit. "Am rostit doar numele tău, cu iubire", i-a răspuns acesta. Bucuros, maestrul încearcă să meargă şi el rostindu-şi propriul nume, dar se înneacă.
    Nu înţelesese că iubirea discipolului era aceea care îl făcuse să meargă pe ape, şi nu obiectul ei.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...