"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

duminică, 6 mai 2012

Creierele spalate

"N-am spus ca nu mai exista deloc fapte in care nu e nici urma de egoism. Poate ca exista. Va trebui sa cercetam asta. O mama care salveaza un copil - care salveaza copilul ei, spui tu. Dar cum de nu salveaza copilul vecinului? E vorba de acel al ei. Este soldatul care moare pentru tara lui. Multe astfel de morti ma framanta, Ma intreb: "Sunt ele rezultatul spalarii de creier?

Martirii ma framanta. Cred ca adesea au creierele spalate. Martirii musulmani, martirii hindusi, martirii budisti, martirii crestini - toti au creierele spalate. Au avut o idee in cap, aceea ca trebuie sa moara, ca moartea este un lucru mare. Nu simt nimic, merg direct la tinta. Dar nu toti - deci, ascultati-ma cu atentie. Nu am spus toti: dar n-as exclude posibilitatea. Multi dintre comunisti ajung sa aiba creierele spalate (esti dispus sa crezi asta?). Au creierele spalate intr-atat, incat sunt gata sa moara.

Cateodata imi spun ca procedura prin care facem, de exempIu, un Sfantul Francis Xavier, ar putea fi exact acelasi proces folosit pentru producerea teroristilor.

Poti avea un om care sa mearga la o conferinta de treizeci de zile si sa iasa de acolo inflacarat de iubirea lui Christos - si, cu toate astea, fara sa aiba nici cea mai mica urma de constienta de sine. Nici una! Ar putea fi o pacoste." 
Anthony de Mello, "Constienta"

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...