"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

joi, 29 august 2019

Conflictul benefic, pozitiv

Multor oameni le e frică de conflict. Pentru că în mintea lor conflictul a rămas asociat cu violență, cu durere, cu frica de separare sau de a fi rănit. Conflictele din copilărie - negestionabile, desigur, de un copil - i-au făcut să decidă atunci, demult, să evite cu orice preț conflictul.

Dar granițele personale se apără cu conflict. Așa cum și granițele unei țări se apără cu conflict. Voința personală se susține de multe ori prin conflict și libertatea în toate formele ei se păstrează sau se câștigă adesea cu ajutorul conflictului.

Dar conflictul nu înseamnă mereu violență.
Dimpotrivă, frica de conflict este cea care va duce, în ultimă instanță, la violență.
Conflictul sănătos înseamnă schimb de priviri, poziție corporală adecvată în raport cu o atitudine conștientă și asumată, înseamnă un "nu" clar sau un schimb de replici ce pot fi ferme și inteligente.

Diplomația este conflictul dus la rang de artă. Nu se poate ajunge la diplomație în absența conștienței asupra necesității conflictului.

Teama de conflict duce la evitarea și amânarea lui până când tensiunea psihică și interpersonală crește și fie conflictul izbucnește violent, fie energia este redirecționată către altcineva, fie omul se îmbolnăvește.

În timp, omul cu teamă de conflict își potolește propria voință, își diminuează puterea personală, renunță la anumite drepturi, dorințe și chiar la împlinirea unor nevoi, doar-doar va reuși să fie "pașnic".
Numai că acest mod de a fi pașnic atrage adesea lipsa de respect din partea celorlalți, încălcări de granițe și chiar atacuri directe.
Se intră astfel într-un cerc vicios care produce mai multă durere decât conflictul în sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...