"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

duminică, 1 septembrie 2013

Horoscopul ZEN al lui Osho: Zodiacul invataturilor profunde pentru fiecare zodie

Osho este unul dintre cei mai cunoscuti lideri spirituali contemporani. Invataturile sale ar trebui sa ne calauzeasca in fiecare zi, de aceea am realizat un horoscop zen, care sa va inspire intelepciune si viziune largita asupra vietii...
Berbec
Simtim nenorocirea fiindca suntem prea mult angrenati in noi insine. Ce inseamna cand spun ca suntem prea mult in noi insine? Si ce se intampla cand suntem prea mult in noi? Fie esti in existenta ta, fie esti in sinea ta – nu pot merge impreuna. Sa fii in tine insuti inseamna sa fii de-oparte, sa fii separat. Sa fii in tine insuti inseamna sa devii o insula. Sa fii in tine insuti inseamna sa trasezi o linie in jurul tau. Sa fii in tine inseamna sa fii inghetat – inseamna ca nu mai curgi.
Daca tu curgi, egoul nu poate sa mai existe. Astfel au devenit oamenii asemenea cuburilor de ghiata. Ei nu mai au pic de caldura, de dragoste – dragostea inseamna caldura, iar lor le este frica de iubire. Daca ii cuprinde caldura vor incepe sa se topeasca iar barierele vor dispare. In iubire, barierele dispar; in fericire de asemenea, barierele dispar, fiindca fericirea nu este raceala. (Osho Zen: The Path of Paradox, Volumul 1 Capitolul 5)
Taur
Asculta-ti inima, misca-te in ritmul inimii, oricare ar fi tremurul sau: O conditie a simplitatii complete este nu mai putin decat totul… Sa fii simplu este anevoios fiindca aceasta te costa tot ceea ce ai. Trebuie sa pierzi totul ca sa fii simplu. De aceea oamenii au ales sa fie complecsi si au uitat cum sa mai fie simpli. Dar doar o inima simpla pulseaza alaturi de Dumnezeu, mana in mana, in armonie adanca. Ca sa ajungi la acel punct trebuie sa iti urmezi propria inima, propriul puls, bataia inimii tale. (Osho Dang Dang Doko Dang Capitolul 3)
Gemeni
Intr-o sala de cinema, privesti ecranul de proiectii, nu privesti niciodata in spatele proiectorului. Filmul nu este insa pe ecran, este doar o proiectie de umbre si lumini. Filmul exista doar in spate, dar tu niciodata nu privesti acolo. Mintea ta este in spatele a tot ceea ce se intampla si mintea este proiectorul.
Tu te uiti mereu la celalat, fiindca celalalt este ecranul. Cand esti indragostit, acea persoana pare frumoasa, nu exista comparatie. Cand urasti, aceeasi persoana pare cea mai urata si tu nu iti dai seama niciodata cum de, o aceeasi persoana poate fi in acelasi timp si cea mai frumoasa si cea mai urata… Si singura cale de a atinge adevarul este sa inveti cum sa te vezi, cum sa renunti la ajutorul mintii. Mintea este problema, fiindca mintea creeaza numai visuri… Prin entuziasmul tau, visurile incep sa para realitate. Ceea ce vezi nu este decat proiectia ta. Si sunt atatea lumi, cate minti, fiindca fiecare minte traieste in propria lume. (Osho Hsin Hsin Ming: The Book of Nothing Capitolul 7)
Rac
Viata se repeta la nesfarsit – daca nu devii constient se va repeta ca o roata. De aceea Budistii o numesc roata vietii si a mortii, roata timpului. Se misca ca o roata: nasterea este urmata de moarte, moartea este urmata de nastere; iubirea este urmata de ura, ura este urmata de iubire, succesul este urmat de ratare, ratarea este urmata de succes.
Trebuie doar sa vezi! Daca ai putea doar sa observi, pentru cateva zile, vei vedea patternul care se desfasoara. Intr-o zi, o dimineata buna, te simti atat de bine si fericit si alta zi te simti atat de mohorit. Si apoi din nou, in urmatoarea zi esti plin de viata, atat de fericit si recunoscator Divinitatii… Si asa merge la nesfarsit, dar tu nu observi aceasta reptitie. Odata ce vezi acest pattern, poti iesi din el.(Osho Take it Easy, Volumul 1 Capitolul 7)
Leu
In momentul cand devii zgarcit, te inchizi in fata fenomenului elementar al vietii: expansiune, daruire. In momentul cand incepi sa te agati de lucruri ai ratat tinta – ai ratat. Fiindca lucrurile nu sunt o tinta, tu, cea mai adanca parte din tine esti tinta – nu o casa frumoasa, dar un sine frumos; nu multi bani, dar un sine bogat; nu multe lucruri, ci o fiinta deschisa, deschisa la un milion de lucruri! (Osho Ancient Music in the Pines Capitolul 2)
Fecioara
Noi suntem lumea. Atunci cand mii si mii de oameni din intreaga lume danseaza si sarbatoresc, danseaza, canta, ecstatic, imbatati de divin, nu exista nicio posibilitate pentru un suicid global. Cu o asemenea festivitate si cu asemenea fericire, cu atata sanatate fizica si echilibru mintal, cu atata naturalete si spontaneitate, cum poate sa fie razboi?...
Viata ti-a fost daruita ca sa creezi, ca sa te bucuri si sa celebrezi. Atunci cand plangi si suspini, atunci cand te simti mizerabil, esti singur. Dar cand celebrezi, intreaga existenta participa alaturi de tine. Doar celebrand atingem eternul. Doar celebrand invingem ciclul nasterii si al mortii. (Osho I Celebrate Myself Capitolul 4)
Balanta
Uneori se intampla sa devii UNUL, in rare momente. Priveste marea, salbaticia sa zguduitoare – si brusc uiti ca esti separat, uiti de schizofrenia ta; esti relaxat. Sau daca asculti o muzica frumoasa, esti relaxat, te aduni. In astfel de situatii devii unul, pacea, fericirea, bine-cuvantarea te inconjoara, rasar in tine. Te simti implinit. NU este nevoie sa astepti aceste momente – acestea pot deveni viata fireasca.
Aceste momente extraordinare pot deveni momente obisnuite. Poti trai o viata extraordinara intr-o viata obisnuita: taind lemn, aducand apa din izvor, poti sa fii in incredibila pace cu tine insuti. Curatand podeaua, gatind, poti fi in perfecta pace cu tine. (Osho Dang Dang Doko Dang Capitolul 3)
Scorpion
In aceasta existenta nu este nimeni superior sau inferior. Firul de iarba si steaua mareata sunt absolut egale… Dar omul vrea sa fie mai presus de toate, el vrea sa cucereasca natura, si de aceea trebuie sa se lupte continuu. Complexitatea deriva din aceasta lupta.
Omul inocent este acela care renunta la lupta; el nu mai este interesat de a fi superior, acela care nu mai este interesat in a performa si demonstra faptul ca este cineva special; el nu mai este interesat sa fie mai presus; el a devenit precum floarea de trandafir sau ca roua de pe floarea de lotus; acest om a devenit parte a infinitatii; acest om a devenit unul cu oceanul si este doar un val si nu are nici o idee despre „eu”. Disparitia eului inseamna inocenta. (Osho The White Lotus Capitolul 6)
Sagetator
Iti porti rana. Alaturi de ego-ul tau, toata fiinta ta este o rana. Si o porti imprejur. Nimni nu este intersat in a te rani, nimeni nu vrea sa raneasca pe nimeni; toata lumea este angrenata in a-si apara propria lume. Fii constient de rana ta. NU o ajuta sa creasca, lasa-o sa se vindece. Si se va vindeca doar atunci cand vei pasi catre originile sale. Cu cat implici mai putin gandirea, cu atat mai mult rana se va vindeca; fara minte nu exista rana. Fii o fiinta totala si accepta lucrurile.
Fa un experiment pentru 24 de ore, incearca – acceptarea totala, orice s-ar intampla. Daca cineva te insulta accepta, nu reactiona si vezi ce se intampla. Brusc vei simti o energie care va trece prin tine, pe care nu ai mai simtit-o niciodata. (Osho The Empty Boat Capitolul 10)
Capricorn
Ascultarea este unul dintre secretele intrarii in Templul lui Dumnezeu. Ascultarea inseamna pasivitate. Ascultarea inseamna sa te pierzi complet pe tine – doar atunci poti asculta.
Cand asculti cu atentie pe cineva, te uiti pe tine. Daca nu te poti uita pe tine, nu asculti niciodata. Daca esti prea mult constient de tine insuti, doar pretinzi ca asculti – in fapt nu asculti. Poate ca inclini din cap, poate uneori spui da si nu, dar nu asculti.
Atunci cand asculti, devii pasiv, receptiv: devii feminin. Nu il putem atinge pe Dumnezeu ca invadatori agresivi, invadatori, cuceritori. Il poti ajunge pe Dumnezeu doar cand esti receptiv in mod feminin.
Ascultarea este arta pasivitatii. (Osho A Sudden Clash of Thunder Capitolul 5)
Varsator
Mintea nu poate fi niciodata inteligenta – doar negandind esti inteligent. Doar fara minte poti fi original si radical. Doar fara minte esti revolutionar – revolutia inseamna actiune.
Mintea de acum iti da un fel de inconstienta. Este marginta de amintirile trecutului, de proiectiile viitorului si astfel traiesti minimal. Nu traiesti prin maximul tau. Flacara ta ramane diminuata.
Odata ce ai inceput sa renunti la ganduri, praful pe care l-ai colectat in trecut, atunci flacara apare – curata, clara, vie, tanara. Toata viata ta se transforma intr-o flacara, o flacara fara fum. Aceasta inseamna constiinta.
(Osho A Sudden Clash of Thunder Capitolul 1)
Pesti
Viata ta ar trebui sa ajunga la ceilalti. Pacea ta interioara, binecuvantarea ta, extazul tau nu ar trebui sa ramana in tine doar sub forma unei seminte.
Ar trebui sa se deschida precum o floare si sa isi imprastie mireasma inspre toti – nu doar catre prieteni, ci si catre straini. Aceasta este adevarata compasiune, aceasta este adevarata dragoste: sa imparti stralucirea ta, sa imparti dansul tau. (Osho Christianity, the Deadliest Poison and Zen… Capitolul 5)
Horoscopul are la baza setul Osho Tarot.

 
Daca ai o nelamurire te invit sa patrunzi in taina tarotului 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...