"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

luni, 13 decembrie 2010

Despre cele cinci elemente şi o stare bună de funcţionare a corpului


Sursa: Jorjette 
Cele cinci elemente, lemn, foc, pământ, metal şi apă, sunt părţi constituente ale organismului şi ne influenţează pe tot parcursul vieţii.
Pentru a ne menţine în formă excepţională putem lua în seamă intercondiţionarea celor cinci elemente din tradiţia taoistă chineză şi influenţa lor asupra fiinţei noastre. În viziunea medicinei tradiţionale chineze, cele cinci elemente sunt părţile constituente ale organismului nostru, şi ne influenţează pe tot parcursul vieţii prin antrenarea lor în ciclul anotimpurilor din fiecare an:  primăvara este sub influenţa lemnului, vara – a focului, sfârşitul verii – a pământului, toamna – a metalului şi iarna – influenţa apei.
Aceste influenţe se reflectă în special asupra unui organ reprezentativ: lemnul – ficatul; focul – inima; pământul – splina; metalul – plămânii; apa – rinichii. De asemenea emoţiile care se asociază unui element şi organului corespondent ne influenţează starea energetică şi implicit starea de bună dispoziţie.
În “Tratatul clasic de medicină internă a Împăratului Galben” (secolul al II-lea î.Hr.) se spune că: “Mânia face ca energia să scadă, bucuria face ca energia să crească, mâhnirea face ca energia să se împrăştie, teama face ca energia să descrească, spaima face ca energia să se risipească, epuizarea face ca energia să se spulbere, îngrijorarea face ca energia să stagneze.” Aşadar, pentru fiecare dintre noi, controlul emoţiilor este bine venit pentru economia energiei proprii şi în special reţinerea ca aceste emoţii să nu ia amploare. În situaţiile obişnuite din viaţă este dificil să nu reacţionezi la provocări, dar în momentele de linişte după ce conflictul s-a consumat, încercaţi să reveniţi asupra stării respective transformând emoţia negativă în una bună.
Un exemplu bun este atunci când v-aţi mâniat pe cineva. Revedeţi întâmplarea şi construiţi un clişeu nou, în care iertaţi persoana care v-a agresat şi aveţi o atitudine de prietenie faţă de ea. Astfel deblocaţi energia din ficat, lăsând lucrurile să funcţioneze normal, evitând o criză biliară. În acelaşi mod procedăm şi cu celelalte emoţii, păstrând echilibrul pe care natura l-a înscris în programul nostru de bună dispoziţie.
Dacă nu avem controlul conştient asupra exteriorizării emoţiilor noastre, situaţiile în care răspundem, de exemplu unei agresări, cu atitudini negativiste, tot agresiune, se resfrâng asupra noastră, cauzându-ne probleme fizice. Reevaluarea unor situaţii mai vechi, deblochează canale de energie, ne pot vindeca de boli, ne pot schimba viaţa şi ceea ce primim din jur. Dacă avem blocaje din trecut, prezentul nu este decât un continuu manifest de situaţii repetate, încât unii din noi ajung să uite cum este să fie viaţa lor altfel, atât de normală li se pare viaţa lor plină de probleme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...