"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

miercuri, 8 februarie 2012

Aici si acum. Calea Zen. Osho.

Trecutul si viitorul au fiecare cate o durata in timp.


Cat dureaza insa clipa prezenta? Cum poate fi ea masurata?


Este imposibil! Pur si simplu, ea nu face parte integranta din timp. Prezentul reprezinta punctul de intersectie intre eternitate si timp.

Traieste in prezent! Focalizeaza-te asupra prezentului, asupra manierei in care poti trai in acesta: cum te poti desprinde de trecutul care nu mai exista si ce poti face pentru a nu te mai implica in viitorul care nu exista inca, fiind totusi centrat, inradacinat in realitatea actuala.

Intreaga abordare a zenului este orientata asupa clipei prezente. Tocmai de acceea poate crea o punte de legatura intre trecut si viitor, intre Orient si Occident, intre trup si suflet. El poate aduce laolalta chiar si lumile imposibil de unit: lumea in care traim si lumea sacra.


Transforma obisnuitul in extraordinar, profanul in sacru. Sterge linia de demarcatie dintre aceasta lume si Divinitate. Traieste aici si acum.



Osho

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...