"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

miercuri, 22 februarie 2012

Tu esti cauza in viata ta!

Imi aduc aminte de o clienta care a venit la mine cu un obiectiv care suna cam asa: “Vreau ca X sa se inteleaga mai bine cu Y.  Sa comunice mai bine, sa nu se mai certe si sa poata sa ajunga la o cale de mijloc in cadrul sedintelor de lucru pe care le avem.
Intrebarea mea imediat urmatoare a fost:  “Cat de mult depinde de tine indeplinirea acestui obiectiv?”.  In timpul sedintelor de coaching am descoperit impreuna ca de fapt ea era sefa lor…si daca ea ar fi comunicat din timp toate problemele care apar in cadrul departamentului, cei doi nu ar mai fi avut conflicte.  Am ajuns de fapt sa reformulam obiectivul si sa lucram pe comunicarea ei vis-à-vis de colegi.
Uitam ca noi suntem CAUZA in viata noastra.  Uitam de noi, de puterea imensa pe care o avem in noi, de resursele interne pe care le putem folosi in orice moment, de abilitatile noastre, de actiunile pe care le putem lua.
Si ce facem?  E mult mai usor sa ne uitam la cei din fata noastra sau la factori exteriori si sa dam vina pe ei pentru nereusitele noastre. Ne uitam in exterior si dam puterea noastra oamenilor si situatiilor din jurul nostru. Dam responsabilitatea noastra in mainile altora.  De parca altcineva ar trai viata noastra.  Nimeni, dar nimeni nu va trai in locul nostru oricata putere de decizie le-am da in viata noastra.  Oamenii vin si pleaca din vietile noastre, NOI TOT CU NOI ramanem.  Suntem singurii care suntem in permanenta cu NOI.
Va intreb: „De cate ori nu ati dat putere mai mare lumii exterioare? De cate ori nu v-a interesat mai mult parerea celorlalti decat parerea voastra?” Va mai amintiti cliseul „Dar oare ce o zice vecinul daca fac un anumit lucru?
In momentul in care dati putere lumii exterioare, obiectivul vostru se va clatina.  Ajungem de multe ori sa nu mai credem in el si sa renuntam la el.  Si doar ca am crezut ca altii au mai multa dreptate decat noi.
Opriti-va!  Adevarul vostru e in voi!  Nu in ceilalti! Resursele sunt in voi si prin actiunile voastre puteti influenta mediul exterior.  Ceilalti pot avea putere asupra voastra doar daca ALEGETI sa le dati puterea din voi.
Cum poti sa fii CAUZA in viata ta?  Cum spuneam si articolul Care e motivul?, prin aducerea ta in momentul asta…si prin a fi prezent in viata ta. Fii atent la gandurile tale si fii atent cand iti dai puterea ta celorlalti.
Gandeste-te la 2 sau 3 situatii din cursul unei zile cand puterea ta e in mainile altor persoane.  Cand dai voie lumii exterioare sa iti influenteze viata ta si gandurile tale.
Cum te-ai simti daca in acele momente ti-ai aduna toata puterea in tine si ai actiona altfel?  Din propriile resurse, nu din ale lumii exterioare?
Tot ce trebuie tu sa faci este sa devii constient si prezent…si sa-ti aduci atentia in permanenta inspre tine!
Noteaza-ti in fiecare seara situatiile din cursul unei zile in care nu te-ai folosit pe tine la capacitatea maxima…si gandeste-te cum ai fi putut face altfel.  La un moment dat, vei incepe sa actionezi asa.  E doar un exercitiu de timp!
Tu alegi cum sa vezi lucrurile, cum sa gandesti si cine vrei sa fii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...