"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

duminică, 27 noiembrie 2011

Maestrul

Maestrul nu obosea niciodata sa respinga conceptiile despre Dumnezeu ale oamenilor.
Daca Dumnezeul vostru va sare in ajutor si va scoate din necaz, obisnuia sa spuna el, inseamna ca a sosit timpul sa il cautati pe adevaratul Dumnezeu.
Rugat sa explice mai bine, el a relatat o poveste:
- Un om s-a dus la piata si a plecat la cumparaturi, lasandu-si bicicleta nesupravegheata. Nu si-a amintit de ea decat a doua zi, cand s-a repezit la piata, convins ca bicicleta i-a fost furata. Aceasta se afla insa exact in locul in care o lasase. Coplesit de bucurie, el a intrat in primul templu care i-a iesit in cale si i-a multumit lui Dumnezeu pentru ca i-a pastrat bicicleta. Cand a iesit afara din templu, bicicleta disparuse! 

------------------------------------

La o conferinta, Maestrul a spus:
- Geniul unui compozitor poate fi gasit in notele muzicii sale, dar analiza notelor nu ii va revela geniul. Maretia unui poet este oferita de cuvintele sale, dar studiul cuvintelor nu va dezvalui nimanui sursa inspiratiei sale. Dumnezeu se reveleaza pe sine in creatie, dar cercetand creatia - oricat de minutios -, nu Il veti gasi pe Dumnezeu mai mult decat ati putea gasi sufletul cercetand trupul.
Au urmat apoi intrebarile. Cineva din sala a intrebat:
- Atunci, cum Il putem gasi pe Dumnezeu?
- Privind creatia, nu analizand-o.
- Si cum trebuie sa o privim?
- La fel ca taranul care a incercat sa vada frumusetea apusului de soare, de care auzise atatea, dar nu a descoperit decat soarele, niste nori, cerul si orizontul Pamantului, pana cand si-a dat seama ca frumusetea nu este un "lucru", ci un mod special de a privi. Degeaba Il veti cauta pe Dumnezeu, daca nu veti intelege ca El nu poate fi vazut la fel ca un "lucru". Pentru a-L vedea, este nevoie de un mod special de a privi, la fel ca cel al copiilor mici, a caror privire nu este distorsionata de doctrine si de convingeri prefabricate.
------------------------------------
Absurditati la Minut -Anthony de Mello.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...