"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

joi, 23 iunie 2016

SÂNZIENELE sau IELELE – preotesele Soarelui, preotesele lui Zalmoxe

23-24 iunie –  solstițiul de vară sau vara astronomică, sărbătoarea soarelui și a dragostei. Este ziua în care florile de sânziene au miros de rai, când orice muritor care va bate la vămile nevăzutului și neștiutului poate să intre doar purtând o coroniță pe cap din flori de sânziene,deoarece cerurile sunt deschise.

Sânzienele sunt mari iubitoare de dreptate, plutesc în aer, cântă,dansează și împart rod holdelor, fecunditate femeilor, tămăduiesc bolile și suferințele oamenilor,umple de leac și miros florile.În dimineața de Sânziene, dacii împleteau coronițe și le aruncau pe casă pentru sănătate,fetele își puneau sub pernă sânziene pentru a-și afla ursitul, împleteau coronițe și le lăsau în grădină, iar dacă dimineața erau pline de rouă era semn de măritiș. Pentru fertilitate și frumusețe,dimineața fetele se tăvăleau goale în iarba plină de rouă.
Băieții făceau focuri și cel caresărea peste foc se purifica, era apărat de boli și fericit. În această noapte animalele stau de vorbă,floarea albă de ferigă înflorește și va aduce noroc celui care o culege. Dacii numeau cucul cuko sau pasărea nepăsare și credeau că primul cântat al cuculuivestea anii pe care îi mai are de trăit cel ce îl auzea sau câți ani mai are până la căsătorie cel ce nuera căsătorit. La sărbătoarea de început a primăverii începea jocul cucilor, tinerii având măști,clopote sau bice pentru a alunga răul. Cucul se face auzit de ziua cucului (Buna Vestire), cândîncepe primăvara și se spune că a mâncat primii muguri sau a cântat la Poarta Raiului.

Tradiția spune că dacă auzi cucul pe nemâncate și fără nici un ban în buzunar este semn rău.El cântă până la Sărbătoarea de Sânziene, când se spune că ielele îl amuțesc. Dacii considerau cucul ales între toate păsările și busuiocul între toate florile. Numele cucului este asociat în etnobotanica dacică cu numele mai multor plante:laptele-cucului,ciuboțica-cucului, grâul-cucului,mierea-cucului, mălaiul -cucului,limba-cucului, porumbul-cucului, scaunul-cucului,ciupitul-cucului și umbra-cucului etc.

Sărbătorea Sânzienelor la daci, romanii sărbătoreau Sancta Diana pentru zeița Diana.Sânzienele fac hore, cântă, dansează, au rochii albe vaporoase și lungi, cu clopoței la picioare și coroniță de flori pe cap, la brâu aveau ramuri de salcie și spice de grâu în mână. Ele, în timpul dansului aleg o surată, o împodobesc cu cea mai frumoasă cunună de flori și o numesc Drăgaica, în amintirea fetei babei Dochia, pe care o chema Draga Ica.
Sânzienele, ielele, preotesele lui Zamolxe își sărbătoreau ziua dansând și cântând:
 Du-te Soare, vino Lună,
 Sânzienele îmbună,
 Să le crească floarea floare,
Galbenă mirositoare,
 Fetele să le adune,
Să le prindă în cunune,
pună la pălărie
Struțuri pentru cununie,
 Boabele să răsădească,
  Până-n toamnă să nuntească.

La NAȘTEREA unui copil se planta un pom, iar preotesele dădeau câte un dar și un har noului născut, îl închinau lui Zamolxe pe altarul Soarelui spunând:
 Ești un copil al focului și al Luminii,
ești copilul lui Zamolxe, cu sufletul să fii fiul Soarelui
și să aduci înțelepciune și dreptate neamului nostru.
O dată pe an, într -o anumită zi, preotesele se adunau pentru un ritual inițiatic de îmbăiere.Cele 12 preotese se așezau în cerc, iar în mijlocul lor era așezată o copaie mare din lemn sculptată cu simboluri solare, în care Marea Preoteasă o îmbăia pe fiica regelui. Acest ritual se făcea până la vârsta de 15 ani. În timp ce Marea Preoteasă o îmbăia pe fată în apa cu petale de flori,turnându-i cu un ulcior de pământ pictat cu flori viu colorate, îi cânta:
Să fii frumoasă ca Soarele
 Și mândră ca Luna,
Stelele să- ți strălucească-n păr, 
Buzele tale să- ți fie dulci ca mierea
Și gura ta să grăiască cuvinte de-nțelepciune,
 Inima ta să fie curată și luminoasă,
S-aduci bucurie neamului nostru.
Acest ritual poate fi folosit de toate mamele care le doresc copiilor lor să crească frumoși șisănătoși la minte, la suflet și la trup.

Sursa: fragment din ”Ordinul lui Zamolxe”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...