Filozoful grec Socrate (whitefatguyhistory.wordpress.com)
"Cunoaştere, O, înţeleptule Socrate", a răspuns tânărul cu un zâmbet.
Socrate şi-a pus mâinile pe umerii lui şi l-a împins în apă. Treizeci de secunde mai târziu filozoful şi-a ridicat discipolul din apă. "Ia mai spune-mi o dată, ce ziceai că-ţi doreşti?" a întrebat acesta.
Socrate l-a băgat şi l-a ţinut din nou pe tânăr sub apă, de data asta pentru mai mult timp. Treizeci de secunde au trecut, treizeci şi cinci, patruzeci, patruzeci şi cinci. În cele din urmă, Socrate l-a scos la suprafaţă. În timp ce tânărul respira gâfâind Socrate l-a întrebat: "Ce vrei, tinere?"
El s-a chinuit să răspundă. "Înţelepciune, o înţelepte şi minunate..." Socrate imediat l-a aruncat pe tânăr sub apă, de data aceasta ţinându-l acolo aproape un minut. Când tânărul a ieşit la suprafaţă tânjind după oxigen, Socrate l-a întrebat,: "Ce vrei?"
"Aer!" ţipă tânărul. "Am nevoie de aer!"
"Când vei tânji după înţelepciune la fel cum ai tânjit acum după aer, atunci o vei avea", a venit imperturbabil răspunsul înţeleptului Socrate.
Metoda socratică
Metoda socratică este descrisă în opera "Dialoguri socratice" a lui Platon. Metoda socratică a clarificat conceptele de Bine şi Dreptate. Dacă aveţi orice problemă, descompuneţi-o într-o serie de întrebări şi veţi găsi rezolvarea căutată în răspunsuri. Această metodă este concepută astfel încât să te ajute să-ţi examinezi propriile convingeri şi să evaluezi valoarea acestora.
Înţelepciunea
Socrate credea că înţelepciunea este paralelă cu ignoranţa cuiva. Acţiunile unei persoane sunt rezultatul acestui nivel de inteligenţă şi de ignoranţă. El a asociat în mod constant "iubirea de înţelepciune" cu "arta iubirii". Este discutabil dacă el credea că oamenii ar putea deveni înţelepţi, dar cert este că a trasat o delimitare clară între înţelepciune şi ignoranţă.
Virtutea
Socrate credea că o persoană trebuie să se concentreze mai mult asupra dezvoltării personale decât pe lucrurile materiale. El a încurajat oamenii să dezvolte prietenia şi dragostea între ei. Oamenii posedă anumite virtuţi filozofice sau intelectuale fundamentale şi aceste virtuţi sunt cele mai valoroase avuţii din lume. A acţiona cu Bunătate şi a fi cu adevărat Bun din interior sunt lucruri diferite, iar virtutea este strâns legată de Bunătatea sufletului.
http://epochtimes-romania.com/news/socrate-si-povestea-tanarului-care-cauta-intelepciunea---201339
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu