"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

joi, 14 iulie 2011

Linistea si tacerea

   Atunci cand pierzi contactul cu linistea launtrica, pierzi contactul cu tine insuti. Cand pierzi contactul cu tine insuti, te pierzi in lume.

  Sensul cel mai launtric al fiintei si al personalitatii tale este inseparabil de liniste. Este ,,Eu sunt,,-ul, mai adanc decat numele si forma.

  Linistea este natura ta esentiala. Ce este linistea? Spatiul sau constiinta interioara in care cuvintele de pe aceasta pagina sunt percepute si devin ganduri. Fara aceasta constiinta nu ar mai exista nici perceptie, nici ganduri, nici lumea.
  Tu esti acea constiinta, deghizata in forma unei persoane.

  Echivalentul zgomotului exterior este zgomotul interior al gandurilor. Echivalentul tacerii exterioare este linistea interioara.

  Ori de cate ori  simti tacerea in jurul tau - ascult-o. Inseamna pur si simplu sa o remarci. Acorda-i atentie. Ascultarea tacerii trezeste dimensiunea linistii in sinea ta, deoarece numai prin intermediul linistii poti fi constient de tacere.
 Observa ca in momentul in care remarci tacerea din jurul tau, nu gandesti. Esti constient , dar nu gandesti.

 Atunci cand esti constient de tacere, urmeaza imediat starea aceea de alerta interioara calma. Existi in prezent.  Ai scapat de miile de ani de conditionare umana colectiva.

 Uita-te la un copac, la o floare, la o planta. Lasa-ti constiinta sa se odihneasca privindu-le. Cat de linistite sunt, cat de adanc inradacinate in existenta. Da-i voie naturii sa te invet ce este linistea.
 Cand te uiti la un copac si ii percepi linistea, devii si tu linistit. Stabilesti un raport cat se poate de profund. Te simti una cu orice lucru pe care il percepi in si prin liniste. Sentimentul ca esti una cu tot ce exista pe lume inseamna iubire adevarata.

 Tacerea este utila, dar nu ai nevoie de ea pentru a descoperi linistea. Chiar atunci cand e zgomot, poti sa fii constient de linistea din spatele zgomotului, de spatiul in care se produce zgomotul. Acela este spatiul launtric al starii de constiinta pura, constiinta in sine.
 Poti deveni constient de constiinta ca fiind fundalul in care se nasc toate perceptiile senzoriale si tate gandurile tale. Sa devii constient de constiinta inseamna aparitia linistii launtrice.

Orice zgomot deranjant poate fi la fel de util ca tacerea.
 Cum? Renunta la a-i rezista interior zgomotului, lasa-l sa fie asa cum este, aceasta acceptare te va purta pe tinutul pacii launtrice care este linistea.

 Ori de cate ori accepti un moment asa cum este el - indiferent sub ce forma se prezinta - esti linistit, esti impacat.

 Acorda atentie clipelor de ragaz - pauza dintre doua ganduri, pauza scurta si tacuta dintre cuvintele unei conversatii, dintre notele unui pian sau ale unui flaut sau pauza dintre inspiratie si expiratie.
 Atunci cand acorzi atentie acestor pauze, constientizarea a ,, ceva,, devine , pur si simplu, constientizare. Dimensiunea fara forma a constiintei pure iese la suprafata si inlocuieste identificarea cu forma.

 Inteligenta adevarata functioneaza fara zgomot. Linistea este locul in care se gasesc creativitatea si solutiile problemelor.

 Sa fie linistea doar absenta zgomotului si a continutului?
 Nu ,  este inteligenta insasi - constiinta subterana din care se nasc toate formele. Si cum ar putea fi separat acest lucru de tine? Foma care crezi ca esti tu s-a nascut din aceasta dimensiune si este sustinuta de ea.

 Este esenta tuturor galaxiilor si a firelor de iarba; a tuturor florilor, pomilor, pasarilor si a tuturor celorlalte forme.

 Linistea este singurul lucru din aceasta lume care nu are forma. Insa, pe de alta parte, nu este cu adevarat un lucru, si nu face parte din lume.

  Cand privesti un pom sau o fiinta umana aflata in liniste, cine priveste? Ceva mai adanc  decat persoana. Constiinta se uita la creatia sa. 
  In Biblie se spune ca Dumnezeu a creat lumea si a vazut ca era buna. Acelasi lucru il vezi si tu cand privesti din liniste, fara ganduri.

  Ai nevoie de mai multe cunostinte? Mai multe informatii, analize intelectuale sau calculatoare mai performante vor salva , oare, lumea? Nu cumva de intelepciune are cea mai mare nevoie lumea din ziua de azi?

 Dar ce poate fi intelepciunea si unde poate fi ea gasita? Intelepciunea vine odata cu abilitatea de a fi linistit. Nu trebuie sa faci nimic, doar stai si asculta. Daca esti linistit, privesti si asculti, vei gasi inteligenta nonconceptuala.
 Lasa linistea sa-ti conduca faptele si cuvintele.

,, ECKHART  TOLLE,,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...