"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

miercuri, 25 ianuarie 2012

Armonia intre feminin si masculin

Toti suntem atat femeie cat si barbat, dar pana acum societatea ne-a conditionat. Am fost crescuti si invatati ca barbatul e barbat, iar femeia e femeie. O simplificare cat se poate de falsa, de nedreapta cu natura. Daca un barbat plange, toti sar la el:,,Nu te mai smiorcai ca o femeie, ca un bleg!” Ce nonsens, nu? Pentru ca si barbatul are glande lacrimale, la fel ca si femeia. Daca natura n-ar fi vrut ca el sa poata plange, nu i-ar fi dat mijloace.
Acest lucru e represiv. Daca o fata se poarta ca un barbat, e ambitioasa, agresiva, toti sar si spun ca e vorba de un dezechilibru hormonal. Nu mai e privita ca o fata, ci ca un baietoi. Ce prostie….. Cateva ore esti barbat, alte cateva, femeie. Daca esti atent, vei putea sa si cronometrezi timpul cat esti barbat si timpul cat esti femeie. E o schimbare periodica. … Cand respiri pe nara stanga esti feminin, iar cand respiri pe cea dreapta esti masculin. Schimbarea se petrece cam o data la patruzeci si opt de minute.
Si lucrurile continua astfel tot timpul, zi si noapte. Respiri pe nara stanga si se activeaza emisfera cerebrala dreapta, partea feminina. Cand respiri pe partea dreapta, functioneaza emisfera cerebrala stanga, adica partea masculina. Te poti chiar juca in aceasta ciclicitate.
Daca esti foarte furios fa urmatorul lucru: astupa-ti nara dreapta si respira prin cea stanga. In cateva secunde furia va disparea, fiindca pentru a te putea infuria trebuie sa te afli in ciclul masculin al fiintei tale. Incearca si vei avea o surpriza. Doar prin schimbarea respiratiei de la o nara la alta se pot intampla lucruri foarte importante. Daca te simti rece si distant fața de restul lumii, respira prin nara stanga si lasa imaginatia, fantezia, caldura sa te inunde, iar lucrurile se vor schimba foarte repede.
Exista actiuni care se pot desfasura mai usor cand se afla in climat masculin. Daca faci ceva greu – de exemplu cari o piatra – vezi prin ce nara respiri. Daca nu te afli in climat masculin, nu e bine. Poate fi periculos pentru corp, nu vei rezista efortului. Cand te joci cu un copil sau cu cainele tau, simte-te feminin si te vei dovedi mult mai afectos. Cand scrii un poem, pictezi sau faci muzica, ar trebui sa fi in climat feminin. …
Fi atent si vei deveni tot mai constient de aceste polaritati. Este bine ca ele exista, asa isi face natura ,,aranjamentele”. Cand partea masculina oboseste, lucrurile se muta in partea feminina si masculinul se odihneste. Cand partea feminina este obosita si vrea sa se odihneasca devii masculin. E un fel de ,,economie” interioara. Societatea te-a invatat lucruri gresite ca un barbat e un barbat si trebuie sa fie astfel douzeci si patru de ore pe zi, iar aceasta este o sarcina prea grea. Si o femeie trebuie sa fie femeie douazeci si patru de ore pe zi, dulce, iubitoare, intelegatoare. … Si asta e o sarcina prea grea … Va simti nevoia sa se certe, sa se infurie, sa sparga ceva… Si nu e rau, e o parte din jocul ei interior. Aceste doua polaritati formeaza jocul constiintei. … Cand jocul se termina si tu ai invatat ce trebuia sa inveti, cand lectia a fost insusita, vei trece mai departe.
Stadiul ultim nu este nici masculin, nici feminin, ci neutru.” - ,,Cartea despre barbati” – Osho

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...