"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

luni, 9 ianuarie 2012

Bariere in drumul nostru: cinci masti si cinci rani

Ranile emotionale pe care le dobandim de-a lungul vietii ne determina sa ne “procuram” cateva masti – Lise Bourbeau le descrie amanuntit pe fiecare in lucrarea sa „Cele cinci rani care ne împiedica sa fim noi însine”, afirmand ca: „rana interioara poate fi comparata cu o rana fizica pe care o ai pe mâna de mult timp, pe care o ignori si pe care nu ai îngrijit-o cum trebuia. Ai preferat sa o bandajezi pentru a nu se mai vedea. Acel pansament este echivalentul mastii. Când cineva te ia de mâna cu dragoste, iar tu tipi: „Au! Ma doare!”, poti sa îti imaginezi cât de surprins este celalalt. Oare chiar a vrut sa te doara? Nu, deoarece daca tu suferi atunci când cineva te atinge pe mâna, este din cauza faptului ca tu esti cel care a hotarât sa nu îsi îngrijeasca rana. Iar celalalt nu este responsabil de durerea ta. De fiecare data când ne simtim raniti, egoul nostru este cel care vrea sa credem ca celalalt este raspunzator. Practic, încercam sa gasim un vinovat. Cu cât acuzam mai mult, pe sine sau pe ceilalti, cu atât se repeta mai mult aceeasi experienta. Acuzarea nu serveste decât la producerea de nefericire oamenilor. În timp ce, daca privim cu compasiune partea umana care sufera, evenimentele, situatiile si persoanele vor începe sa se transforme.”
Mastile corespunzatoare fiecarei rani, ranile de care suferim si caracteristicile personalitatilor sunt descrise in cartea lui Lise Bourbeau, dupa cum urmeaza:
1. Fugarul – rana de respingere
2. Dependentul – rana de abandon
3. Masochistul – rana de umilire
4. Dominatorul – rana de tradare
5. Rigidul – rana de nedreptate
1. FUGARUL – RANA DE RESPINGERE
Respingerea este o rana foarte profunda, deoarece cel care sufera din cauza ei se simte respins în fiinta lui si mai ales în dreptul lui de a exista.
Cei care ne resping apar în viata noastra pentru a ne arata cât de mult ne respingem pe noi însine. Aceasta rana apare foarte devreme în viata unei persoane – înca de la nastere sau chiar înainte de a se naste. Un astfel de exemplu este copilul care nu este dorit sau copilul care are alt sex decât doreau parintii.
Din momentul în care bebelusul începe sa se simta respins, începe sa îsi creeze o masca de fugar. Corpul fizic este îngust si contractat – ceea ce îl poate face sa dispara mai usor, sau sa nu fie prea prezent sau prea vizibil într-un grup. Este un corp care nu vrea sa ocupe prea mult spatiu.
Fugarul este o persoana care se îndoieste de dreptul ei la existenta si aproape ca lasa impresia ca nu s-a încarnat în totalitate.
Fugarul prefera sa nu se ataseze de lucrurile materiale, caci acestea l-ar putea împiedica sa fuga atunci când doreste. Se întreaba ce cauta pe aceasta lume si îi este greu sa creada ca va putea fi fericit aici. În schimb îl atrage tot ceea ce tine de spirit, precum si domeniile intelectuale, dar nu este vorba de o autentica aspiratie, cât de o tendinta de evadare. Caci fugarul are tendinta de a fugi în lumea lui. Lucru care explica de ce acest gen de copil este de obicei cuminte si linistit, nu creeaza probleme si nu face mult zgomot.
Rana de respingere este traita în legatura cu parintele de acelasi sex. Acest parinte a contribuit la activarea ranii deja existente. Parintele de acelasi sex are rolul de a ne învata sa iubim, sa ne iubim si sa daruim iubire. Parintele de sex opus ne învata sa ne lasam iubiti si sa primim iubirea. Daca ai aceasta rana se explica dificultatile pe care le ai în a te accepta si a te iubi.
Fugarul se crede nul, fara valoare si e convins ca ceea ce face el este lipsit de valoare. De aceea este posibil sa încerce prin orice mijloace sa fie perfect, pentru a se valoriza în ochii lui si în ochii celorlalti. Cauta perfectiunea în tot ceea ce face, deoarece crede ca, daca face o greseala, va fi judecat. Iar a fi judecat este echivalent cu a fi respins. Nu poate vedea faptul ca este mai bun decât altii în anumite domenii. Îi este greu sa creada ca cineva îl poate alege ca prieten, ca partener sau ca oamenii pot sa îl iubeasca cu adevarat.
Când i se acorda prea multa atentie, îsi pierde mijloacele, îi este teama ca ocupa prea mult spatiu. Iar daca foloseste prea mult spatiu crede ca deranjeaza. Iar a deranja, înseamna pentru el ca va fi respins de persoana sau persoanele pe care crede ca le incomodeaza, ca le deranjeaza.
Temerile fugarului, care îl împiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile, sunt urmatoarele: teama de a nu fi interesant, de a fi considerat nul sau fara valoare, de a fi neînteles si teama ca celalalt îl asculta din obligatie sau din politete. În acele situatii, ranile sunt cele care preiau controlul actiunilor realizate.
Cea mai mare teama a fugarului este panica.
Imediat ce crede ca e pe cale sa intre în panica într-o situatie anume, prima lui reactie va fi aceea de a se salva, de a se ascunde sau de a fugi.
Boli sau indipozitii care se pot manifesta la un fugar: diaree, aritmie, cancer, probleme respiratorii, alergii, varsaturi, ameteli, coma, agorafobie, hipoglicemie sau diabet, depresii sau sindrom maniaco-depresiv, psihoze.
Rana de respingere este pe cale de vindecare atunci când persoana respectiva se va afirma tot mai mult si va îndrazni sa ocupe locul care i se cuvine. Mai mult, daca i se pare ca cineva a uitat de existenta ei, se poate simti foarte bine asa cum e.
Va trai mult mai putine situatii în care îi va fi frica ca intra în panica.
În spatele mastii de fugar se ascunde o persoana capabila sa faca foarte multe lucruri, cu o buna rezistenta la munca, descurcareata, dotata cu o mare capacitate de a crea, de a inventa, de a imagina; cu aptitudini speciale de a lucra sigura; eficienta, se gândeste la detalii; reactioneaza repede; stie sa faca exact ce trebuie în caz de urgenta; nu are nevoie de ceilalti cu orice pret; poate foarte bine sa se retraga si sa fie fericita singura.
2.DEPENDENTUL – RANA DE ABANDON

Rana traita în cazul unui abandon se situeaza de la început la nivelul lui a avea si a face, mai degraba decât la nivelul lui a fi, cum este în cazul fugarului. Rana de abandon este traita în relatie cu parintele de sex opus.

Cei care sufera de abandon nu se simt suficient de hraniti la nivel afectiv.

Masca care apare este cea a dependentului. Aceasta masca se caracterizeaza printr-un corp lipsit de tonus, alungit, subtire. Aparatul muscular este subdezvoltat si pare ca nu poate sustine corpul drept, ca si cum acesta ar avea nevoie de un suport. Dependentul crede ca nu poate sa reuseasca nimic singur si ca are nevoie de altcineva pentru a-l ajuta.

Alte caracteristici fizice ale unei fiinte cu acest tip de rana sunt: ochii mari, tristi, spatele curbat, ca si când coloana nu l-ar sustine în totalitate, anumite parti ale corpului pot fi moi, lasate (sâni, fese, obraji, burta, scrot). Caracteristica cea mai vizibila este lipsa tonusului muscular – acest aspect ne ajuta sa îl diferentiem de fugar.

Dintre cele cinci tipuri de caractere, dependentul este cel mai apt sa devina victima, la modul ca îsi creeaza tot soiul de dificultati în viata, mai ales probleme de sanatate, pentru a atrage atentia.

Acest lucru raspunde nevoilor dependentului care crede ca nu are niciodata destul. Atunci când vrea sa atraga atentia prin diverse mijloace, în realitate încearca sa se simta suficient de important pentru a primi ajutor.

Crede ca, daca nu reuseste sa atraga atentia celuilalt, nu va putea conta pe acea persoana. Este o persoana care dramatizeaza mult lucrurile, cel mai mic incident putând lua proportii imense.

Când un dependent face multe lucruri pentru cineva, o va face sperând sa obtina în schimb afectiune sau sa primeasca multumiri, sa se simta important. Aceasta atitudine îi aduce însa, adeseori, dureri de spate, deoarece cara în spate responsabilitati care nu îi apartin.

Dependentul are obiceiul de a se agata fizic de persoana pe care o iubeste. Cea mai mare frica a dependentului este frica de singuratate. Este pregatit sa faca orice manevre pentru a fi iubit, pentru a nu fi parasit. În cuplu, chiar si atunci când apar situatii tensionate, dependentul prefera sa creada ca totul merge bine din teama de a nu fi abandonat(a) .

Forma de ajutor de care are cea mai mare nevoie dependentul este sustinerea celorlalti. Emotia negativa cel mai intens traita de dependent este tristetea.

Temerile dependentului, cele care îl împiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile sunt: teama de a plânge sau de a fi considerat drept un copil mic, teama ca celalalt sa nu plece, ca celalalt sa nu fie de acord si sa ignore ceea ce s-a spus sau ce a cerut, teama de a i se spune nu, de a fi refuzat, de a nu fi sustinut asa cum se astepta, de a nu raspunde asteptarilor celorlalti.

Boli de care poate suferi dependentul: astmul, bronsitele, probleme cu pancreasul/suprarenalele, miopie, isterie, depresie, migrene, boli incurabile sau rare.

Rana de abandon este pe cale sa se închida când va veti simti bine chiar daca sunteti singuri si veti cauta mai putin atentia celorlalti. Viata va deveni mai putin dramatica. Veti vrea tot mai mult sa începeti proiecte si, chiar daca nu veti avea sprijinul celorlalti, veti continua sa le sustineti.

În spatele mastii dependentului se ascunde de fapt o persoana abila, care stie foarte bine sa îsi exprime cererile; o persoana care stie ce vrea, tenace, perseverenta în cererile ei, care nu renunta când este hotarâta sa obtina ceva, care are talent actoricesc si stie sa atraga atentia celorlalti, vesela, sociabila, care inspira bucuria de a trai, care are capacitatea de a-i ajuta pe ceilalti, deoarece se intereseaza de ei si stie ce simt; are calitatea de a-si folosi talentele psihice cu un scop bun, atunci când îsi controleaza temerile; are adesea talente artistice; desi sociabil, are nevoie de momente de singuratate pentru a se regasi.




3. Masochistul –  rana de umilire

Aceasta este o rana legata mai ales de lumea fizica, cea a lui a avea si a face. Se activeaza în momentul în care încep sa se dezvolte functiile corpului fizic, perioada în care un copil normal învata sa manânce singur, sa fie curat, sa asculte si sa înteleaga ceea ce îi spun adultii, etc.
Rana de umilire este cel mai adesea traita în relatie cu mama, dar se poate sa apara si în relatia cu ambii parinti. Mama are un rol important în viata masochistului, chiar daca într-un mod inconstient si involuntar.

Trezirea ranii se produce în momentul în care copilul simte ca unuia dintre parinti îi este rusine cu el sau îi este teama ca parintelui îi va fi rusine cu el – de exemplu, daca este murdar sau daca face o prostie (mai ales în public sau în fata familiei), când e prost îmbracat, etc.
Oricare ar fi situatia care îl face pe copil sa se simta umilit, jignit, comparat, lezat sau sa îi fie rusine, în acel moment rana se activeaza si se amplifica.
Chiar foarte mic fiind, bebelusul poate simti dispretul parintilor si se poate simti umilit si rusinat. Aceasta rana poate fi traita pe diferite niveluri, în functie de ce anume s-a petrecut între vârstele de 1 si 3 ani. Copilul se poate simti stânjenit daca are senzatia ca este prea mult controlat de catre un parinte, daca crede ca nu are libertatea de a actiona sau de a se misca cum vrea el la nivel fizic.
De exemplu, un parinte îsi cearta copilul care a iesit sa se joace în noroi, cu hainutele curate, exact înainte de sosirea invitatilor. Daca parintii vor povesti incidentul în fata invitatilor, umilirea copilului va fi si mai accentuata. Într-o alta situatie, daca un copil cu o astfel de tipologie îl surprinde pe unul dintre parinti gol si simte ca acel parinte se simte stânjenit si vrea sa se ascunda, va învata astfel ca trebuie sa îi fie rusine de corpul lui.

Copilul cu o astfel de rana îsi va crea o masca de masochist. Masochismul este comportamentul unei persoane care gaseste placere si chiar satisfactie în suferinta. Acea persoana cauta durerea si umilirea, de obicei într-un mod inconstent. Una dintre caracteristicile acestei tipologii este aceea ca nu îi place sa se grabeasca.
De asemenea, se îngrasa repede si se rotunjeste când nu reuseste sa îsi controleze alimentatia. Dat fiind faptul ca masochistul vrea sa para puternic si sa nu mai fie controlat, devine foarte performant si ia multe responsabilitati asupra sa. De aceea are deseori un spate puternic. Masochistul are talentul de a se plasa în situatii în care trebuie sa aiba grija de o alta persoana. Astfel, uita de sine din ce în ce mai mult.
Iar cu cât îsi asuma mai multe responsabilitati, cu atât ia mai mult în greutate. El se îngrasa în functie de locul pe care crede ca trebuie sa-l ocupe în viata lui. Atunci când masochistul va sti, în sinea lui, ca este special si important, nu va mai trebui sa le dovedeasca acest lucru si celorlalti si, automat, nu se va mai îngrasa.

În timpul cât se ocupa de ceilalti, masochistul crede ca acestora nu le va fi rusine cu el, dar adeseori se simte umilit din cauza faptului ca se abuzeaza de el. De altfel, se simte rar recunoscut pentru tot ceea ce face.
Masochistul nu realizeaza faptul ca uneori, prin atitudinea sa, el la rândul lui îi depreciaza pe ceilalti: facând totul pentru ceilalti îi face sa simta ca, fara el, nu pot sa reuseasca nimic.

Masochistului îi este greu sa îsi exprime adevaratele nevoi si ceea ce simte cu adevarat, deoarece înca de la o vârsta foarte frageda, nu îndrazneste sa vorbeasca despre asta din teama de a nu îi fi rusine sau de a face pe altcineva sa se simta jignit.
Masochistul este de obicei hipersensibil, iar cel mai marunt lucru poate sa îl afecteze.
La rândul lui, ar face orice ca sa nu îi raneasca pe ceilalti. Dintre cele cinci tipologii, masochistul îsi asculta cel mai putin nevoile, desi uneori este foarte constient de ceea ce vrea. Îsi provoaca suferinta neascultându- le, alimentându-si rana de suferinta si masca.
Face orice pentru a se face util. Îi face pe oameni sa râda, însa cea mai mica critica la adresa lui îl face sa se simta umilit si neînsemnat. Este specialist în a se devaloriza pe sine însusi. Se vede mai putin important decât este în realitate. Nu poate sa conceapa ca ceilalti îl considera o persoana speciala si importanta în ochii lor.
Tendinta de a se blama pentru orice si chiar de a lua asupra sa vina celorlalti este foarte mare. Atunci când este învinovatit de ceva, ramâne blocat, nestiind ce sa spuna pentru a se apara. Poate sa sufere într-atât încât sa plece din locul respectiv. Considerându- se vinovat, crede ca este de datoria lui sa remedieze situatia.
Un lucru foarte important pentru el este libertatea. A fi liber pentru el înseamna sa nu trebuiasca sa dea socoteala nimanui, sa nu fie controlat de nimeni si sa faca ce vrea, atunci când vrea. Copil fiind, masochistul nu s-a simtit liber.
Când simte ca nimeni nu îi mai pune bete în roate devine entuziast, îsi traieste viata din plin: nu mai are limite. În astfel de momente, cade în excese: manânca prea mult, cumpara prea multa mâncare, gateste prea mult,face prea multe lucruri, vrea prea mult sa ajute, vorbeste prea mult.

Când adopta un astfel de comportament îi este rusine de el însusi. De aceea cea mai mare teama a masochistului este libertatea.
Este convins ca nu ar sti ce sa faca daca ar fi liber. Crede ca facând singur alegerile nu va mai fi controlat de ceilalti dar,adesea, deciziile lui îi aduc rezultatul opus: si mai multe constrângeri si obligatii. Atunci când vrea sa se ocupe de toti cei pe care îi iubeste, crede ca îsi asigura libertatea, deoarece el este cel care controleaza dar, în realitate, se îngradeste singur.

Are darul de a se pedepsi pe el însusi înainte ca altii sa o faca.
Are o dificultate în a-si face pe plac încât, atunci când se simte bine într-o anumita activitate, se acuza de obicei ca profita prea mult de acea stare. Masochistul face tot posibilul pentru a nu fi judecat ca fiind un profitor.
Exista multa energie blocata în corpul unui masochist. Daca ar reusi sa fie liber asa cum are el nevoie, fara sa se simta vinovat sau sa-i fie rusine, corpul lui s-ar subtia, deoarece ar elibera multa energie. Simtul datoriei este un lucru foarte important la o astfel de persoana. Se crede responsabil de fericirea celorlalti. Când ia prea multe asupra sa, apar durerile de spate sau umerii devin din ce în ce mai lasati.
Aparenta exterioara este un element important pentru masochist. În sinea lor, le plac mult hainele frumoase si vor sa arate bine, dar cum cred ca e de datoria lor sa sufere, nu îsi permit acest lucru.

Temerile masochistului care îl împiedica sa comunice clar si sa îsi exprime cererile sunt: teama de a-l rani pe celalalt, de a fi considerat egoist daca îsi dezvaluie temerile, de a fi înjosit sau umilit, teama ca celalalt sa-l faca sa se simta un nimic, de a-si spune sau de a simti ca este nedemn.
Boli de care poate suferi persoana cu masca de masochist: dureri de spate, senzatii de greutate în umeri, probleme respiratorii, probleme la picioare (varice, entorse, fracturi), probleme cu ficatul, dureri de gât, angina, laringite, probleme cu glanda tiroida, urticarie, functionare proasta a pancreasului, probleme cardiace, interventii chirurgicale.
Rana de umilire este pe cale sa se vindece atunci când veti avea timp sa va ascultati mai întâi propriile nevoi înainte de a spune DA celorlalti.
Când veti prelua mai putine responsabilitati si va vetisimti mai liber. Când veti fi capabili sa va exprimati cererile fara sa vi se mai para ca sunteti enervant si ca îi deranjati pe ceilalti.
În spatele acestei masti se afla o fiinta îndrazneata, aventuriera, cu multe talente în diverse domenii, care îsi cunoaste nevoile si le respecta, care este sensibila la nevoile altora; capabila sa respecte libertatea fiecaruia; mediator bun, conciliant, care reuseste sa aduca la normal situatiile dramatice; careia îi place sa se bucure si îi face pe ceilalti sa se simta în largul lor; care este de natura generoasa, altruista, joviala; care are talent organizatoric si stie sa recunoasca talentele; senzuala, care stie sa se bucure în iubire; care este foarte demna.
4. Dominatorul – rana de tradare 

Aceasta rana este activata la vârsta de 2-4 ani si este traia în relatie cu parintele de sex opus. Genul de control pe care îl exercita o fiinta cu o astfel de tipologie nu este motivat de aceleasi ratiuni precum controlul masochistului. Acesta din urma controleaza pentru a nu îi fi rusine, sau pentru a nu îl jena pe celalalt, în timp ce dominatorul controleaza pentru a fi atent la respectarea propriilor angajamente, pentru a fi fidel si responsabil sau pentru a se asigura ca ceilalti îsi respecta promisiunile.
Multe persoane care prezinta rana de tradare au suferit datorita faptului ca parintele de sex opus nu si-a respectat angajamentul conform asteptarilor pe copilul le avea fata de parintele ideal.
Dominatorul îsi creeaza un corp care exhiba forta, puterea si care pare sa spuna: “sunt o persoana responsabila, puteti avea încredere în mine” .
Un barbat dominator se poate recunoaste dupa umerii largi, mai largi decât soldurile. La o femeie dominatoare aceasta forta se concentreaza mai degraba la nivelul soldurilor, feselor, pântecelui, coapselor. Coapsele puternice reprezinta una dintre caracteristicile fizice ale unei femei cu aceasta rana.
Pot exista si femei care au partea superioara mult mai dezvoltata si barbati cu partea inferioara mult mai bine dezvoltata – acestia au rana de tradare traita în legatura cu parintele de acelasi sex – dar aceste persoane sunt rare.
Privirea persoanelor de tip dominator este intensa, seducatoare. Când o astfel de persoana priveste pe cineva, are talentul de a-l face sa se simta special, important.
Dominatorul îsi foloseste mult ochii pentru a-l tine pe celalalt la distanta (defensiv) sau pentru a-l fixa si scruta pe celalalt (într-un mod intimidant). El se protejeaza astfel pentru a nu-si arata slabiciunea, vulnerabilitatea sau neputinta.
La nivelul comportamentului si atitudinilor interioare ale dominatorului, forta este o caracteristica comuna tuturor persoanelor care au o rana de tradare.
Ele sunt foarte exigente cu ele însele si vor sa le demonstreze celorlalti de ce sunt capabile. Îsi vor reprosa enorm daca renunta la un proiect, daca nu au avut curajul de a merge pâna la capat. Le este foarte greu sa accepte lasitatea celorlalti. Dominatorii fac tot ce le sta în putinta pentru a fi persoane responsabile, puternice, speciale si importante.

A trada este inacceptabil pentru el, astfel ca nu va admite ca el însusi face asa ceva. Daca este constient ca a tradat pe cineva, de exemplu prin nerespectarea unei promisiuni, va gasi tot felul de scuze si poate, adesea, sa recurga la minciuna pentru a iesi din acea situatie.

Dintre cele cinci tipologii, dominatorul este cel care are cele mai multe asteptari, deoarece îi place sa prevada totul si astfel sa controleze. El vrea ca totul sa se petreaca exact asa cum a prevazut si este plin de asteptari fata de viitor. Aceasta atitudine îl împiedica sa traiasca momentul prezent si sa se bucure de surprize.

Asteptarile dominatorului fata de ceilalti au drept scop verificarea felului în care fac ceea ce au de facut, daca o fac bine sau nu, precum si verificarea încrederii pe care o poate avea în ei. Este foarte abil în a ghici asteptarile celorlalti. Deseori, spune sau face ceva în functie de asteptarile celuilalt, fara a avea naparat intentia de a face ceea ce a spus.

Are o personalitate puternica. Îsi afirma convingerile cu forta si se asteapta ca si ceilalti sa adere la credintele lui. Îsi formeaza foarte repede o parere despre cineva sau despre o situatie si este convins ca are dreptate.

Dominatorul face în asa fel încât sa nu se afle în situatii de confruntare în care nu ar detine controlul. Dominatorul este rapid în actiunile sale. Întelege sau vrea sa înteleaga foarte repede si are dificultati atunci când cuiva îi ia prea mult timp pentru a explica sau povesti ceva. Întrerupe adesea si raspunde chiar înainte ca interlocutorul lui sa fi terminat ce avea de spus. În schimb, daca cineva îi face acelasi lucru, îi va spune foarte raspicat: “lasa-ma sa termin, nu am terminat ce aveam de spus!”

Are talent si îsi face treaba repede. Nu are rabdare cu cei care sunt lenti. Nu îi place sa întârzie si nu tolereaza persoanele care întârzie. A termina primul este mai important decât a face bine ceea ce are de facut. Când lucrurile nu se desfasoara conform asteptarilor lui, devine repede agresiv, desi nu se considera o persoana agresiva.
Se vede pe sine ca fiind, mai degraba, o persoana care se afirma, puternica, care nu se lasa usor influentata. Dominatorul este, dintre toate cele cinci caractere, cel care are cel mai des oscilatii de dispozitie.
Poate fi plin de iubire si de atentie si în secunda urmatoare poate sa se înfurie din cauza unui mic incident. Are mult de lucru în ceea ce priveste rabdarea si toleranta.

Îi este greu sa atribuie cuiva o sarcina si sa aiba încredere în acea persoana. Va încerca sa controleze mereu daca sarcina respectiva se îndeplineste conform asteptarilor lui. Rana de tradare se activeaza în cazul dominatorului de fiecare data când se afla în prezenta cuiva care nu îsi respecta angajamentele.
Are o dificultate atunci când trebuie sa arate cuiva cum sa faca ceva si acea persoana învata încet. El nu are timp de pierdut. Este mai exigent cu ceilalti decât cu sine însusi. Are mai multa încredere în persoanele de acelasi sex si le verifica si controleaza mai mult pe cele de sex opus.

În opinia lui, cineva nu are dreptul sa se relaxeze decât dupa ce si-a îndeplinit sarcinile de care este responsabila. A vedea pe cineva care nu face nimic, mai ales daca este de sex opus, îl enerveaza foarte tare. O va considera pe acea persoana lenesa si îi va fi greu sa aiba încredere în ea.

Mai mult, face în asa fel încât toata lumea sa stie ce a facut el, cum anume a procedat si cât a lucrat, astfel încât ceilalti vor vedea cât de responsabil este el si ca este o persoana de încredere. Dominatorul detesta momentele în care ceilalti nu au încredere în el, dar nu vede cât de greu îi este lui sa aiba încredere în ceilalti.
Dominatorului îi place sa aibe ultimul cuvânt, de aceea gaseste ceva de adaugat la orice, sau aproape orice. Crede ca trebuie sa-i ajute pe ceilalti sa îsi organizeze viata. Nu îsi da seama ca actioneaza astfel pentru a avea controlul. Când un dominator se ocupa de problemele celorlalti, aceasta este o modalitate deghizata de a-si arata forta: el are sentimentul ca acestia sunt mai slabi decât el.

Dependentul se ocupa de ceilalti pentru a-si asigura suportul si sprijinul acestora, masochistul actioneaza astfel pentru a fi o persoana buna si pentru a nu le da motive celorlalti de a se rusina cu el. Dominatorul se ocupa de problemele celorlalti pentru a nu suferi de tradare, pentru a se asigura ca ceilalti raspund asteptarilor lui.

Îsi recunoaste cu dificultate temerile si nu vrea sa vorbeasca despre slabiciunile lui. Îi place sa se arate ca fiind curajos si puternic, cât mai des posibil. În general face doar ce si cum vrea el. Le spune celorlalti ceea ce vor sa auda, dar nu tine cont de parerea lor si pâna la urma face cum vrea el. Vrea sa stie tot ce se petrece si îsi spune parerea fara sa îi fi cerut cineva aceasta.

Cel mai greu pentru el este sa fie luat prin surprindere – nu are timp sa se pregateasca. Nefiind pregatit, risca sa nu aiba controlul. Prima reactie la o surpriza este sa se retraga si sa ramâna în stare de alerta. Trebuie sa fie pregatiti pentru orice eventualitate si îi place sa se gândeasca dinainte la toate posibilitatile.

Dominatorul îi considera foarte repede pe ceilalti ipocriti, datorita lipsei lui de încredere. Dominatorul nu suporta sa fie mintit. El însusi minte foarte des, dar, pentru el, acelea nu sunt minciuni. Gaseste motivatii serioase pentru a deforma adevarul.
Parintii de tip dominator actioneaza mai degraba pentru a-si pastra reputatia decât pentru fericirea copiilor lor.

Cea mai mare teama a dominatorului este disocierea – traieste foarte greu o despartire. Daca el ia decizia de a se separa, îi e teama ca îl va trada pe celalalt si va fi considerat un tradator. Daca celalalt ia hotarârea, îl va acuza el ca este tradator.

Bolile de care poate suferi o persoana din tipologia dominator sunt: agorafobia, dureri articulare (mai ales la nivelul genunchilor) , boli care semnifica pierderea controlului asupra anumitor parti ale corpului – hemoragii, impotenta, diaree, etc., paralizie (daca ajunge într-o situatie de neputinta totala), probleme la nivel digestiv (stomac, ficat), diverse tipuri de inflamatii, herpes.

Rana de tradare este pe cale sa se vindece când nu veti mai trai atâtea emotii în momentul în care cineva sau ceva va va modifica planurile. Veti înceta sa mai fiti atasati de rezultate, veti înceta sa vreti ca totul sa se petreaca conform planurilor dvs. Nu veti mai cauta sa fiti în centrul atentiei. Când va veti bucura în urma unei reusite, va va fi foarte bine chiar si daca ceilalti nu va recunosc meritele.

În spatele acestei masti, se ascunde o fiinta cu reale calitati de lider – prin forta sa stie sa fie protectoare si calma, foarte talentata, sociabila, cu talent actoricesc, cu talent de a vorbi în public, aptitudini în a capta si a valoriza talentul fiecaruia ajuntându-i pe ceilalti sa dobândeasca mai multa încredere în ei, are capacitatea de a delega sarcini, ceea ce îi ajuta pe ceilalti sa se autovalorizeze, stie imediat cum se simt ceilalti si relaxeaza atmosfera facându-i sa râda, capabila sa treaca foarte repede de la un aspect la altul si sa administreze mai multe lucruri în acelasi timp, ia foarte repede decizii.
Gaseste imediat solutii si are în jurul ei oameni de care are nevoie pentru a trece la actiune, capabila de performante mari în multe domenii, are încredere în univers si în forta ei interioara, capacitatea de a se lasa liber în totalitate.
RIGIDUL – rana de nedreptate
O persoana care sufera de “rana de nedreptate” este o persoana care nu se simte apreciata la justa ei valoare, nu se simte respectata sau crede ca nu primeste ceea ce merita.
Cineva poate, de asemenea, sa sufere de rana de nedreptate si când primeste mai mult decât considera ca merita.
Copilul foarte mic, care s-a simtit respins dintr-un motiv sau altul, va încerca sa nu mai fie respins, fiind cât mai aproape de perfectiune.
Copilul traieste aceasta rana mai ales în relatia cu parintele de acelasi sex. Dupa câtiva ani, în ciuda eforturilor lui de a fi perfect, nu se simte iubit si considera acest lucru ca fiind nedrept.
În consecinta, ia hotarârea de a se controla începând din acel moment si de a deveni perfect, astfel încât nimeni sa nu îl mai respinga vreodata. Astfel îsi blocheaza sentimentele, lucru care îl ajuta sa nu se mai simta respins.
Copilul sufera din cauza racelii parintelui respectiv, a autoritarismului, a criticilor frecvente, severitatii, intolerantei sau conformismului. În majoritatea cazurilor, acel parinte sufera de aceeasi rana, iar copilul o simte.
Apare astfel o relatie superficiala între copil si parinte, la modul ca nici unul dintre ei nu vorbeste despre ceea ce simte. Reactia în fata nedreptatii consta în blocarea sentimentelor crezând ca astfel se evita rana, iar masca care apare este rigiditatea.
Chiar daca cineva îsi blocheaza sentimentele, aceasta nu înseamna ca acea persoana nu mai simte nimic. Din contra, persoanele rigide sunt foarte sensibile, dar îsi dezvolta capacitatea de a nu reactiona la acea sensibilitate si de a nu o arata celorlalti.
Dintre cele cinci caractere, rigidul are cel mai des tendinta de a-si încrucisa bratele si astfel îsi blocheaza energetic regiunea plexului solar.
Când un rigid devine emotionat, nu vrea sa arate acest lucru, dar ne putem da seama dupa tonul vocii, care devine sec si inflexibil. Când este întrebat ce mai face, va raspunde invariabil: “foarte bine!”
Rigidul cauta dreptatea si justetea cu orice pret. Devenind un perfectionist, cauta mereu sa fie corect. Pentru el este foarte greu sa înteleaga ca,actionând într-un mod perfect, conform propriilor criterii, poate fi în acelasi timp nedrept.
Cel care sufera de nedreptate este mai înclinat sa simta invidie pentru cei care au mai mult decât el si care, în opinia lui, nu merita. De asemenea, poate fi convins ca ceilalti îl invidiaza când el are mai mult decât ei.
Vrea sa se asigure ca este demn de ceea ce primeste. Gelozia este traita mai mult de catre fiintele din tipologia dependent sau dominator.
Dependentul este gelos deoarece îi este teama ca va fi abandonat, în timp ce dominatorul este gelos din teama de a nu fi tradat.
Trupul rigidului este drept, rigid si “cât mai perfect posibil”. Corpul este bine proportionat, cu umeii drepti, de aceeasi latime ca si soldurile. Rigidul se poate îngrasa în timpul vietii, dar corpul lui ramâne bine proportionat.
Totusi îi este teama sa nu se îngrase si va face totul pentru a nu se petrece aceasta. Nu accepta sa faca burta. Celor din aceasta tipologie le place sa poarta haine strânse pe talie sau o curea în jurul taliei.
Înca din copilarie, rigidul îsi da seama ca este apreciat mai mult pentru ceea ce face decât pentru ceea ce este.
Chiar daca nu întotdeauna aceasta este realitatea, el asa crede. De aceea devine foarte performant si începe foarte curând sa se descurce singur. Face totul pentru a nu avea probleme, si chiar când le are prefera sa spuna ca nu le are, pentru a evita sa simta suferinta legata de ele. Este foarte optimist, uneori prea optimist.
Daca are nevoie, nu cere ajutorul decât în ultimul moment. Când i se întâmpla sa traiasca o deceptie sau un eveniment neprevazut, va continua sa spuna: “nu este nicio problema!” astfel, ajunge sa ascunda fata de el si fata de ceilalti ceea ce simte si are o aparenta de imperturbabil.
Rigidul, la fel ca si dominatorul, are adesea o problema legata de lipsa de timp, dar din motive diferite. Rigidul nu are timp deoarece vrea ca totul sa fie perfect, iar dominatorul nu are timp deoarece e foarte preocupat sa se amestece în treburile altora.
Când rigidul este convins ca are dreptate în fata autoritatii sau a cuiva care se considera autoritate în materie, se va justifica pâna când i se va da dreptate.
Când ceilalti par a nu avea încredere în el si pun multe întrebari referitoare la o situatie, în timp ce el stie ca a fost cinstit si corect, va trai acest lucru ca pe un interogatoriu si îl va resimti ca pe o nedreptate.
Religia poate avea un efect mai mare asupra unui rigid decât asupra celor care prezinta celelalte rani. Binele si raul, corect-incorect, sunt notiuni importante pentru el. Aceste sunt si principiile dupa care îsi ghideaza viata.
Persoanele din tipologia rigid sunt foarte exigente cu ele însele, în majoritatea aspectelor vietii. Nu îsi acorda timp pentru a simti ce se petrece, pentru a-si acorda dreptul de a fi uman si de a avea în continuare lucruri de rezovat. Rigidul îsi permite foarte rar sa se destinda fara sa se simta vinovat. Se simte foarte vinovat daca el nu face nimic în timp ce altul lucreaza.
Îi place ca cei din jurul lui sa fie la curent cu tot ceea ce face si ce are de facut. Spera ca ceilalti sa considere corect faptul ca si-a acordat o recompensa.
Nu îi place sa i se spuna ca este norocos, pentru ca a fi norocos pentru el nu este un lucru corect. Vrea sa merite tot ceea ce i se petrece. I se pare adesea mai nedrept sa fie favorizat, decât sa fie defavorizat.
O astfel de persoana are o dificultate în a primi cadouri, deoarece se va simti datoare. Decât sa se simta obligata sa îi ofere celuilalt ceva având aceeasi valoare, prefera sa nu primeasca nimic.
Au o mare capacitate de a-si impune un anumit comportament si anumite sarcini. Partea rigida a unei persoane este cea care impune un regim. Dar nu este neaparat necesar ca acel regim sa corespunda nevoilor ei.
O persoana rigida nici macar nu verifica daca ceea ce doreste raspunde într-adevar uneia dintre nevoile ei. Nu îsi aloca timp pentru a se întreba: “cum ma simt cu aceasta dorinta si cu modalitatea pe care am ales-o pentru a o îndeplini?”. Rigidul are o mare dificultate în a face diferenta între rigiditate si disciplina.
O persoana rigida îsi uita nevoia de la care a plecat, pentru a se agata mai degraba de mijlocul prin care ajunge sa-si îndeplineasca acea nevoie. O persoana disciplinata nu abandoneaza un proiect deoarece au aparut mici modificari pe parcurs. Pentru o persoana rigida modificarile care apar sunt considerate foarte grave.
Rigidul poate parea dominator, dar daca intervine pe lânga ceilalti nu o face pentru a controla si a atrage atentia asupra sa, ci intervine doar daca ceea ce s-a spus e nedrept pentru cineva sau lui nu i se pare corect. Rigidul rectifica ceea ce s-a spus, în timp ce dominatorul adauga ceva la ceea ce s-a spus.
Rigidul poate critica o persoana daca crede ca acea persoana, cu talentul si calitatile sale, ar fi putut îndeplini mai bine o sarcina.
Dominatorul va critica pe cineva daca sarcina pe care o avea de îndeplinit nu a fost facuta asa cum vroia el, în functie de gusturile si asteptarile sale.
Persoana din tipologia rigid prefera sa faca totul singura ca sa se asigure ca e perfect. De aceea e foarte posibil sa sufere de epuizare fizica. De asemenea, se autoacuza foarte usor. Persoanei rigide îi place ca totul sa fie bine ordonat.
Un alt mijloc de a fi nedrept fata de el însusi pe care îl foloseste rigidul este comparatia. Are tendinta de a se compara cu cei care sunt mai buni decât el si mai ales “mai perfecti” decât el. Este atras de tot ceea ce este nobil. Respectul si onoarea sunt notiuni foarte importante pentru el. Este impresionat de persoanele cu functii importante. Daca stie ca poate obtine un anumit titlu, devine si mai important.
Emotia cea mai frecventa traita de catre rigid este furia, îndreptata mai ales asupra sa. Prima lui reactie când este furios este de a ataca pe altcineva, chiar daca furia este resimtita împotriva lui însusi. Este furios pe el însusi deoarece nu a vazut ce era corect sau nu a facut ce trebuia. Rigidul are dificultati în a se lasa iubit si a-si arata iubirea.
De aceea este considerat o persoana rece, lipsita de afectivitate. Actionând astfel este nedrept fata de ceilalti si mai ales fata de el însusi, deoarece un poate sa exprime ceea ce simte cu adevarat. Rigidul, fiind foarte sensibil, evita sa se lase atins, psihologic vorbind, de catre altii.
Cea mai mare teama a rigidului este raceala, indiferenta. Nu este constient ca evita sa intre în contact cu sensibilitatea lui pentru a nu îsi arata vulnerabilitatea. Nu poate accepta aceasta indiferenta, deoarece acest lucru ar însemna sa fie fara inima, deci nedrept.
În viata sexuala, are dificultati în a se abandona si a simti placerea. Cu cât rana este mai profunda, cu atât acea persoana este mai rigida si îi este dificil sa ajunga la orgasm. Are probleme în exprimarea tandretei pe care o simte. Este genul care are înfatisarea cea mai sexy.
Se spune despre o femeie tipologia rigid ca este seducatoare, adica îi place sa atraga barbatii pentru a-i respinge cu raceala, daca crede ca lucrurile au mers prea departe.
Când o persoana rigida are dificultati în a-si lua un angajament într-o relatie, acest lucru provine din teama ei de a nu se însela în alegerea partenerului. Este diferita de teama dominatorului, caruia îi este frica de despartire, deoarece îi este teama ca va trebui sa renunte la acel angajament.
Temerile persoanei rigide, care o împiedica sa comunice clar si sa-si exprime cererile sunt: teama de a se însela, de a nu fi clar, de a nu fi criticat, de a fi ales un moment nepotrivit, de a vorbi prea mult, de a pierde controlul, de a fi judecat ca fiind profitor.
Persoana care poarta masca rigidului este foarte rar bolnava. Chiar daca ar durea-o ceva, ar începe sa simta acest lucru doar când starea ei s-ar agrava foarte tare.
Bolile de care poate poate suferi o astfel de persoana sunt: anchilozare, tensiuni musculare, epuizare fizica si mentala, tendinite, artrite, bursite, torticolis, constipatie, hemoroizi, crampe, probleme ale circulatiei sângelui, varice, piele uscata, acnee, psoriazis, probleme hepatice, nervozitate, insomnie, probleme de vedere.
Rana de nedreptate este pe cale sa fie vindecata daca va permiteti sa fiti mai putin perfectionisti, sa faceti greseli fara sa fiti furiosi sau critici. Daca va acordati dreptul de a va arata sensibilitatea, de a plânge în fata celorlalti fara sa va pierdeti controlul si fara sa va fie teama de judecata celorlalti.
În spatele rigidului se ascunde o persoana creativa, care are multa energie si o mare capacitate de munca. Aceasta persoana este ordonata si excelenta pentru o munca ce necesita precizie; este atenta, foarte dotata pentru a se ocupa de detalii; are capacitatea de a simplifica, de a explica foarte clar când preda altora; este foarte sensibila, stie ce simt ceilalti, verificându-si propriile sentimente.
Stie ce trebuie sa cunoasca la momentul oportun. Gaseste persoana potrivita pentru o anumita sarcina si cuvintele potrivite când are de comunicat ceva. Este plina de entuziasm, de viata, dinamica. Nu are nevoie de altii pentru a se simti bine. La fel ca si fugarul, în caz de urgenta stie ce sa faca si face acel lucru singura. Reuseste sa faca fata situatiilor dificile.
- material extras din cartea “Cele cinci  rani care ne impiedica sa fim noi insine” de Lise Bourbeau


sursa: aici

Lise Bourbeau - Cele 5 rani care ne impiedica sa fim noi insine - partea 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...