"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

marți, 15 aprilie 2014

Muzica vindecatoare a lui Deva Premal. Sunetul sanscrit este un fenomen energetic

Forta acestor cuvinte sacre, transmisa prin timbrul pur al vocii Devei Premal, poate fi simtita instantaneu, fara nicio pregatire, ca un dar neasteptat si magic pentru sufletul tau.




Deva e nascuta in 1970 la Nurnberg, in Germania si a crescut intr-o familie cu preocupari muzicale si spirituale. In caminul copilariei sale nu existau scaune sau televizor, toti membrii familiei erau vegetarieni iar meditatia era o practica de zi cu zi. In aceste conditii atipice, Deva a aratat o predispozitie timpurie pentru o viata traita in libertate interioara si constienta.
Lectiile de pian si vioara precum si numeroasele momente cand canta mantre impreuna cu tatal ei i-au facilitat trecerea spre cariera artistica de mai tarziu. Totusi, stilul muzical personal l-a descoperit abia cand si-a intalnit partenerul de viata, Miten. Se intampla in India, la Poona, in 1990. “Desi aveam doar 20 de ani iar el 42, inimile noastre s-au conectat imediat", isi aminteste Deva Premal. Originar din Anglia, Miten avea experienta scenica a unor deschideri de concerte pentru Fleetwood Mac, Ry Cooder si Lou Reed. Dupa intalnirea cu nonconformistul mistic Osho, acesta a renuntat la rock pentru a scrie piese cu mesaje spirituale. Miten este cel care a incurajat-o pe Deva sa-si descopere vocea autentica, expresia proprie. Recunostinta ei pentru suportul primit a facut-o sa afirme de cateva ori “Fara el, Deva Premal nu ar fi fost". Primul concert l-au sustinut impreuna in 1992. De atunci au calatorit mult in lume impartasind prin cantec chemarea iubirii si vindecarii unei audiente tot mai mari. Albume precum “Love is Space", “The Essence" sau “Dakshina" au devenit best-sellers si au revolutionat muzica new age prin modul inedit de folosire a mantrelor in cantece. Dezbracate de rigorile incantatiilor traditionale, aceste formule spirituale au fost oferite publicului in interpretari originale, fara a pierde puterea si frumusetea lor intrinseci. Dalai Lama, Eckhart Tolle, Cher, Tony Robbins sunt cateva dintre personalitatile care si-au aratat aprecierea pentru muzica lor. Odiseea e imbogatita cu atelierele rezidentiale pe care Deva si Miten le realizeaza periodic. In fiecare an, timp de 9 zile, propun o experienta de eliberare a vocii si mintii celor care ii insotesc la Corfu, in Grecia. In Bahamas, participantii nu doar celebreaza cantecul si meditatia dar au bucuria si de a face o baie in ocean impreuna cu delfini.
Mii de oameni de pe întreaga planetă nu sunt  doar inspiraţi, înveseliţi şi liniştiţi de muzica ei, dar şi vindecaţi.
- De ce mantre au proprietăţi de vindecare – cauza constă  în cuvinte, în muzică ... sau în tăcere, care se află în interiorul muzicii înseşi, aşa cum aţi spus odată?
- Nu sunt importante cuvinte, ci  rezonanţa lor. Aceste sunete sanscrite sunt fenomenele energetice, ele pulsaeză cu energie. Prin urmare, atunci când acestea sunt recitate, ele creează în corp o rezonanţă, care vibrează, şi ele pot vindeca corpul, creerul şi sufletul. Dar, cel mai important lucru este că, ele ne conectează la sursa energiei vitale - Dumnezeu, dacă doriţi să utilizaţi acest cuvânt. Acest lucru se întâmplă nu numai atunci când dvs. repetaţi mantrele. Dacă nu sunteţi prea departe de locul unde acestea au fost pronunţate, atunci dvs., de asemenea, veţi simţi binecuvântarea lor - indiferent dacă ştii asta sau nu!
Ritmul, muzica, mişcarea creează forme în spaţiu. La pregătirea  muzicienilor sunt efectuate exerciţii "fără sens" pentru mâinile şi degetele (sau buzele, dacă este un instrument de suflat) - atunci cand  mişcarea lor este mai  naturală şi liberă şi nu este constrânsă de conceptul compozitorului. În această etapă, muzică şi linia sunt unite, deoarece acestea sunt legate printr-un ritm comun. În această stihie trăieşte copilul.
Da, muzica este, de asemenea, importantă. Mai ales, în cazul nostru, deoarece mie şi lui Miten, ne place să cântăm mantrele. În mod tradiţional, mantrele sunt repetate fără nici o melodie specială, dar dacă veţi adăuga muzică la ele, acestea iau o formă mai accesibilă. Uneori, puteţi observa că, cu un aer absent, fredonaţi o melodie şi în acelaşi timp, repetaţi rugăciunea sacră sau mantra în timp ce umblaţi prin supermarket, sau faceţi orice alte lucruri ... aşa că muzica este importantă, aceasta trebuie să fie pe deplin în armonie cu mantra, sau mai degrabă va distruge puterea ei, decât vă va consola. Şi în al treilea rând, da, înseşi tăcerea este importantă. Mantra apare din tăcerea şi vă poate duce la tăcere. Un moment foarte puternic: atunci când şi mantra şi cântecul trec înapoi în starea de tăcere, se dizolvă în ea. Dacă vă daţi seama, atunci acest moment vă va transforma. Deci, aveţi dreptate, toate aceste trei calităţi sunt la fel de importante – sunetul, muzica şi tăcerea.
- Se spune ca mulţi oameni s-au vindecaţi datorită muzicii voastre. Primiţi multe scrisori cu astfel de relatari?
- Da. Pentru mine si Miten este o mare onoare să primim astfel de mesaje. Suntem de părere că prin mantre ne asociem cu prietenii apropiaţi din întreaga lume. Aceasta este o binecuvântare incredibilă - să ştii că muzica influenţează vieţile atâtor oameni.
- Unii oameni scriu, de asemenea, că muzica voastra este potrivită pentru astfel de momente tranzitorii, cum ar fi naşterea şi moartea... Cum explicaţi acest lucru?
- Dacă muzica provine din spaţiul dragostei, devotamentului şi dăruirii, atunci această muzică vă va transfera, cu siguranţă, acolo. Această muzică atinge inimile oamenilor. Ea merge de la inimă la inimă. Muzica este diferită pentru persoane diferite: poate fi incitantă, senzuală, calmantă, poate stimula intelectul etc. Frumuseţea este întotdeauna prezentă, ea rezonează in diferite dimensiuni. Datorită mantrelor din muzica noastră, se pare că, are putere vindecatoare. Şi desigur, asta este exact ceea ce ne dorim în momente foarte delicate şi sacre. De exemplu, nu cred că cineva ar dori să asculte Simfonia a V-a a lui Beethoven la momentul naşterii. Sau in momentul mortii. Când spun că mantrele au o putere vindecatoare vreau să spun că atunci când le repetăm, acestea, în mod foarte natural, ne duc fara sa ne dam seama in profunzimea inimilor noastre. Ne relaxăm pentru un minut pentru a ne gândi la miracolul vieţii pe această planetă... Mantra ne arată adevărata realitate ascunsă sub toate aceste forme - că totul este fericirea netulburată. Şi în acest loc noi trăim cu muzica noastră.
- Cum aplicaţi aceste practica de vindecare în viaţa cotidiană? Atunci când sunteţi bolnavă, când aveţi o dispoziţie proastă, etc...?
- Repet mantre - cu voce tare sau în tăcere. Nu a fost vreodată ca mantrele să  nu mă ajute! În ceea ce priveşte practica fizică, este important să fac practică în fiecare zi, ceea ce nu este uşor pentru mine atunci când călătoresc, dar ma straduiesc.
- Astăzi mulţi oamenii au prea puţin timp, ei sunt implicaţi în viaţa materială. Care este cea mai uşoară cale pe care aţi putea-o recomanda unui om modern pentru a obţine o mai mare armonie interioară?
- Se repete mantre. Să transforme acest obicei în practică. Treziţi-vă dimineaţa, puneţi un CD (Mantras for precarious times) si repetaţi cu mine de 108 de ori. Este nevoie de aproximativ 10 minute, astfel încât  puteţi face acest lucru chiar înainte de a face duş.  Faceţi acest lucru timp de 21 de zile şi dacă veţi observa că aţi început să vă mişcaţi în interiorul vostru (veţi observa acest lucru!), continuaţi timp de 40 de zile. Şi vă promit că vă veţi simţi complet diferit in viaţa voastra de zi cu zi!
- Cum se manifesta aceasta practică în viaţa voastra? Cum acesta v-a schimbat?
- Nici în cele mai îndrăzneţe vise lor nu as putea presupune că viaţa mea s-ar putea aranja astfel. Sunt binecuvântată că am posibilitatea să trăiesc cu atât de multă dragoste, atât de creativ şi să o împartat cu partenerul meu, Miten. Toate acestea sunt efectele acestor practici şi celor ale harului guru meu.

SURSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...