"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

marți, 27 septembrie 2011

Medicamentul oricarei boli: CONSTIENTIZAREA

Ai incercat sa nu te superi, ti-ai impus de multe ori acest lucru si, totusi, te superi in continuare. Ai incercat sa nu fii lacom, dar mereu cazi in capcana lacomiei. Ai incercat tot felul de lucruri ca sa te schimbi, dar nimic n-a avut succes. Ai ramas acelasi.

Si iata ca eu iti spun ca exista un secret simplu - constientizarea. Iti vine greu sa crezi ca simpla constientizare te va ajuta cand nimic altceva nu ti-a fost de folos? Un secret este o cheie. Cheile sunt mici. O cheie mica poate sa deschida un lacat mare.

Cand oamenii il intrebau pe Buddha:" Ce ar trebui sa facem sa nu ne suparam, sau ce ar trebui sa facem sa nu fim lacomi, sau ce ar trebui sa facem sa NU mai fim atat de obsedati de sex sau de mancare?", raspunsul lui era mereu acelasi:" Fiti constienti. Aduceti constienta in viata voastra'.

Discipolul lui, Ananda, asculta cum oamenii ii prezentau fiecare problema lui, boala lui, si era nedumerit ca reteta era mereu aceeasi. De aceea l-a intrebat:" Ce e cu tine? Ei vin cu boli diferite- unul e bolnav de lacomie, altul e bolnav de sex, si tot asa- dar tu le prescrii tuturor aceeasi reteta". Iar Buddha a spus:"Bolile lor sunt diferite, intocmai ca visele lor".

Daca doua sute de persoane dorm, ele au doua sute de vise. Dar daca fiecare vine si ma intreaba cum sa scape de visul sau, medicamentul este acelasi:Trezeste-te! N-am sa dau fiecaruia alt medicament:reteta o sa fie aceeasi. Medicamentul poate fi numit constientizare, sau atentie concentrata, sau luare aminte, sau meditatie - exista diverse nume pentru acelasi medicament.



(Osho)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...