"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

vineri, 2 septembrie 2011

Perceptele Ordinului Inter-Fiintarii (in budism)

         
        Primul Percept: Sa nu idolatrizezi sau sa fii supusul niciunei doctrine, teorii sau ideologii. Toate sistemele de gandire sunt instrumente calauzitoare; ele nu reprezinta adevarul absolut.
        Al Doilea Percept: Sa nu crezi ca cunoasterea pe care o detii in prezent nu este supusa schimbarii, ca este adevarul absolut. Evita sa fii ingust la minte si sclav al viziunilor prezente. Invata si practica non-atasamentul fata de aceste viziuni pentru a fi deschis sa primesti punctele de vedere ale celorlalti. Adevarul se gaseste in viata si nu numai in cunoastearea conceptuala. Fii pregatit sa inveti de-a lungul intregii tale vieti si sa observi realitatea in tine insuti si in lume, in orice moment.
       
Al Treilea Percept: Nu-i forta pe ceilalti, inclusiv pe copii, sa-ti adopte viziunile, indiferent prin ce mijloace, autoritate, amenintare, bani, propaganda sau chiar educatie. Prin intermediul dialogului plin de compasiune, ajuta-i pe ceilalti sa renunte la fanatism si la o conceptie limitata.
       
Al Patrulea Percept: Nu evita contactul cu suferinta si nu inchide ochii in fata suferintei. Nu pierde starea de a fi constient de existenta suferintei in viata lumii. Gaseste caile de a fi impreuna cu cei ce sufera in toate formele, inclusiv contacte personale si vizite, imagini, sunete. Prin aceste mijloace, trezeste-te pe tine insuti si pe ceilalti la realitatea suferintei in lume.
    
Al Cincilea Percept: Nu acumula averi in timp ce milioane de oameni sufera de foame. Nu-ti propune ca tel al vietii atingerea faimei, a castigului, bogatiei materiale sau a placerii senzuale. Traieste intr-un mod simplu si imparte-ti timpul, energia si resursele materiale cu cei aflati in nevoie.
       
Al Saselea Percept: Nu tine suparare sau ura. Invata sa patrunzi in mijlocul lor si sa le transformi cand ele sunt inca doar seminte in constiinta ta. Imediat ce se manifesta, concetreaza-ti atentia asupra respiratiei pentru a vedea si a intelege natura supararii sau urii si natura persoanelor care ti-au cauzatat supararea si mania.
        
Al Saptelea Percept:  Nu te lasa distras de lucrurile inconjuratoare. Practica respiratia concentrata pentru a reveni la ceea ce se intampla in momentul prezent. Fii in contact cu ceea ce este minunat, proaspat si vindecator atat in interiorul cat si in jurul tau. Seama semintele bucuriei, ale pacii, si ale intelegerii pentru a inlesni lucrarea de transfoarmare in adancurile constiintei tale.
    
Al Optulea Percept: Sa nu rostesti cuvinte care pot cauza discordie si dezbinarea comunitatii. Fa orice efort iti sta in putinta pentru reconcilierea si rezolvarea tuturor conflictelor, chiar si a celor marunte.
         
Al Noualea Percept: Sa nu spui lucruri neadevarate pentru a-ti apara interesul personal sau pentru a impresiona oamenii. Sa nu rostesti cuvinte care produc dezbinare si ura. Sa nu raspandesti vesti despre care nu stii ca sunt sigure. Sa nu critici sau sa condamni lucruri de care nu esti sigur. Intotdeauna vorbeste in mod cinstit si contructiv. Sa ai curajul sa vorbesti cu voce tare despre situatii de nedreptate, chiar si atunci cand procedand astfel iti poti periclita siguranta proprie.
        
Al Zecelea Percept: Sa nu folosesti comunitatea budista pentru castigul sau profitul personal, sa nu transformi comunitatea ta intr-un partid polititc. O comunitate religioasa trebuie sa ia o pozitie ferma impotriva opresiunii si a nedreptatii si sa se straduiasca sa schimbe situatia fara a se angaja in conflicte partizane.
     
Al Unsprezecelea Percept: Sa nu traiesti cu o vocatie care este daunatoare oamenilor si naturii. Sa nu investesti in comanii care ii priveaza pe ceilalti de sansa la viata. Alege o vocatie care sa te ajute sa-ti realizezi idealul de compasiune.
     
Al Doisprezecealea Percept: Sa nu ucizi. Sa nu-i lasi pe ceilalti sa ucida. Gaseste orice ce cale posibila pentru a apara viata si a impiedica razboiul.
      
Al Treisprezecelea Percept: Sa nu posezi nimic din ceea ce ar trebui sa apartina celorlalti. Respecta proprietatea celorlalti, dar nu-i lasa pe ceilalti sa se imbogateasca de pe urma suferintei umane sau a suferintei altor specii de pe pamant.
         
Al Paisprezecelea Percept: Nu-ti molesta trupul. Invata sa te porti cu el cu respect. Nu-ti privi trupul ca pe un simplu intstrument. Conserva-ti energiile vitale (sexuale, respiratia, spiritul) pentru realitzarea Caii. Exprimarea sexualitatii nu ar trebui sa aiba loc in absenta iubirii si a unui angajament pe termen lung. Intr-o relatie sexuala, fii constient de suferinta viitoare ce poate fi produsa. Pentru a conserva fericirea celorlalti, respecta drepturile si angajamentele celorlalti. Fii pe deplin constient de responsabilitatea de a aduce vieti noi pe lume. Mediteaza la lumea in care aduci noi fiinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...