"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

marți, 3 octombrie 2017

Jupiter în Scorpion – fulgerul cunoașterii în adâncurile psihicului


Pe 10 octombrie, Jupiter își începe tranzitul prin Scorpion, semn pe care îl va traversa până pe 8 noiembrie 2018. Jupiter este o planetă a expansiunii, a creșterii, o planetă asociată cu optimismul, cu norocul, cu progresul, cu înțelepciunea și cunoașterea superioară.
Scorpionul este un semn de Apă, Fix, un semn al abisurilor sufletești, al emoțiilor extreme, al temerilor, un semn care întruchipează capacitatea noastră de evoluție prin transformare, de iluminare prin confruntarea cu întunericul care zace în fiecare dintre noi.
Am putea spune că Scorpionul este un Hades personal în care mai marele zeilor, Jupiter, coboară pentru a aduce în lumina conștientului exact ceea ce ne sperie mai mult la propria persoană pentru a ne îmbogăți viziunea asupra noastră, dar și asupra lumii, în general. Sau poate că acum este momentul cel mai potrivit pentru o schimbare de perspectivă asupra a ceea ce considerăm a fi tenebrele propriului suflet.
Sunt șanse mult mai mici să devenim depresivi sau pesimiști și șanse mult mai mari să distilăm veninurile într-o licoare vindecătoare, într-o etică a contopirii cu ceilalți și cu Universul care presupune purificare prin confruntarea cu demonii interiori.
Adâncurile psihicului sunt brăzdate de fulgerele jupiteriene, de fulgerele cunoașterii, ale intuiției și ale nevoii de adevăr. Jupiter poate sădi în adâncurile fertile semințele înțelegerii superioare a forței transformatoare a emoțiilor.
Pe tărâmurile guvernate de Pluton, evoluția se face prin disoluție, prin reducerea noastră la esențele cele mai tari, prin dezbrăcarea de superficial și de cele netrebuincioase, acumulate cu sârg atât în plan material, cât și în plan psihic. Poate că, adesea, intervenția plutoniană pare să fie o reducere a noastră la zero, la nimic, la o umbră fără consistență care nu se mai poate ascunde în spatele puterii și succesului exterior. Dar aici se verifică cel mai bine acel concept care spune că pentru a renaște într-o variantă superioară trebuie să ai mai întâi curajul să mori.
Astfel, prezența lui Jupiter pe domeniul lui Pluton ar putea însemna o redefinire radicală a ideologiilor, a convingerilor noastre, a interfeței morale care ne separă de regnul animal. Vorbim aici despre filosofia de viață la modul general, dar și despre convingeri ce au legătură cu teme scorpionice: posesivitate, co-dependență, investiții comune, taxe, impozite, capacitatea de a pune împreună cu ceilalți atât în plan material, cât și în plan emoțional și/sau spiritual, iubire și sexualitate, dar o sexualitate înțeleasă la nivel mai profund, de intimitate.
Această redefinire, această transformare a conceptelor și concepțiilor după care ne ghidăm viața nu vine însă de la sine, ci, cu siguranță, vom avea parte de experiențe care să declanșeze vâltoarea emoțiilor interioare, mai ales a celor negative, pe care ne ferim să le recunoaștem, să le gestionăm etc. În sprijinul procesării lor vine însă puterea de abstractizare jupiteriană, alături de capacitatea de a extrage o morală din orice necaz, neplăcere, slăbiciune.
S-ar putea chiar să constatăm că tranzitul lui Jupiter prin Scorpion ne inspiră mai multă deschidere în abordarea unor subiecte spinoase, tabu, că putem lucra mai detașat și mai optimist la confruntarea și integrarea unor aspecte mai dificile ale personalității noastre sau ale vieții în general. Cu alte cuvinte, ne dorim să înțelegem, să ne înțelegem, chiar și din unghiuri mai puțin plăcute.

Reversul medaliei

Jupiter nu este vestit doar pentru lucruri bune, ci reprezintă și excesul. De aceea, tranzitul său prin Scorpion poate exacerba setea de putere, obsesiile, dorința de a manipula sau de a pleca de la premisa că scopul scuză mijloacele. Ar trebui să ținem cont că Adevărul poate deveni o adevărată obsesie de-a lungul acestui tranzit, o obsesie pe care fiecare o va gestiona după puterile sale, după înțelegerea sa.
De asemenea, în loc să se concentreze pe a scăpa de datorii diverse, unii ar putea să se simtă mai motivați să le adâncească lăsând rate neplătite sau îndatorându-se și mai mult cu speranța într-un noroc chior sau în ajutoarele altora. Pericolul poate fi cu atât mai mare cu cât apar și câștiguri neașteptate și mulți pot alege să își satisfacă întâi o serie de dorințe superficiale, de mofturi, în loc să încerce să scape măcar de o parte din datorii.
Un alt aspect pe care l-am putea remarca în jurul nostru de-a lungul tranzitului lui Jupiter prin Scorpion ar putea fi lupta pentru putere și influență și nevoia de a consolida puterea dobândită prin orice mijloace. Însă acest tranzit deschide oportunități și pentru reversul medaliei, adică pentru expunerea corupției și a corupților, brațul lung al legii strecurându-se abil prin cele mai întunecate alei ale vieții politice sau ale economiei. S-ar putea să observăm, de asemenea, o luptă și mai acerbă pe legi ce țin de justiție, dar și de finanțe, de taxe, impozite, accize, dar și predispoziția unora de a miza totul pe o singură carte.
Scorpionul pornește de la premisa totul sau nimic, iar Jupiter, după cum știm, are legătură cu arta de a ne asuma riscuri, uneori în mod constructiv, uneori lăsându-ne total pe mâna providenței. Astfel, de la politicieni corupți sau politicieni ce vor să acceadă la putere și până la oamenii cei mai simpli, s-ar putea observa o aplecare spre a da lovitura, spre a căuta câștiguri rapide, la limita legii, eventual prin jocuri piramidale, pariuri pe fonduri/investiții comune.
Lăcomia îi poate orbi pe unii, dar dacă reușim să ne conectăm la energiile mai înalte ale combinației planetă – semn avem toate șansele să facem investiții bune și să ne bucurăm de venituri pasive consistente.

În loc de concluzii

Sunt convinsă că mai toți vă amintiți măcar de un film de groază în care pe o furtună puternică, în miezul nopții, pică rețeaua electrică. Și tocmai atunci, în străfulgerările cerurilor se văd tot felul de fantome, demoni sau alte entități mai puțin binevoitoare.
În lumina fulgerelor, multe lucruri par înspăimântătoare, deși pentru câteva secunde se vede ca ziua, dacă privim în jur cu teamă și nu cu curiozitatea celui care vrea să înțeleagă. Astfel, nu puține au fost filmele în care fantoma care se arăta în întuneric nu dorea să sperie pe nimeni, ci doar să-și spună povestea, povestea unei traume, povestea propriei morți. Doar așa reușea să plece în lumină.
De aceea, mă gândesc că și noi ar trebui să ne ascultăm, de-a lungul acestui tranzit, poveștile cu monștri, povestea propriului suflet adesea tulburat de dureri, suferințe, rușini sau măcinat de dorințe de putere, de control, de dorința de a împărți judecata după cum ne convine. Doar așa vom găsi drumul spre lumină, prin înțelegere.
Tu ce crezi că vei vedea în lumina fulgerului?
Ada Cocoș
Redactor-șef

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...