"Daca vrei sa trezesti intreaga omenire, atunci trezeste-te tu pe de-a-ntregul; daca vrei sa elimini suferinta din lume, atunci elimina tot ce este intunecat si negativ in tine.
Cu adevarat, cel mai mare dar pe care il ai de oferit este propria ta transformare!"

Lao Tzu

miercuri, 4 mai 2011

Care este scopul meu? Cum îl pot găsi? - Schimbarea

Iniţial numit “Ambition to Meaning: Finding Your Life’s Purpose” (De la ambiţie la sens – Descoperă sensul vieţii tale), filmul The Shift vorbeşte despre schimbarea ce trebuie să aibă loc în viaţa noastră când ne descoperim adevăratul nostru scop. Purtătorul mesajelor din film

 este Wayne Dyer, un psiholog american considerat de mulţi drept „părintele motivaţiei” şi totodată iniţiatorul mişcării de self-development din SUA.
Filmul tratează tema călătoriei vieţii, de la ambiţie la sensul ei adânc şi exemplifică subiecte precum EGO şi SUFLET, puterea de a ceda controlul şi a curge prin viaţă, şi punctează, pe tot parcursul lui. Ce se poate întâmpla în viaţa noastră atunci când suntem pregătiţi să facem “schimbarea”? Începem să realizăm că nu suntem aici ca să forţăm viaţa, ca să facem o luptă din ea mereu, ci pentru a ne bucura şi pentru a trăi în pace.
Sunt prezentate prin contrast o viaţă plină de sens şi o viaţă  dominată de ego-ul puternic, construcţie artificială a lumii în care  trăim, ce ne îndepărtează de adevărata împlinire.
Ego-ul ne determină să ignorăm partea din noi care se cere împlinită, în  favoarea lucrurilor materiale
 şi trecătoare.
Cele trei poveşti din film  se întrepătrund şi au ca punct comun căutarea sensului ascuns al vieţii, protagonişti fiind un insensibil om de afaceri, o soţie şi mamă devotată şi un regizor de succes.

Pentru aceia dintre voi care nu au filmul o să redau mai jos întocmai cuvintele lui Wayne Dyer.

Aproape nepregătiţi, facem pasul către după-amiaza vieţii. Mai rău decât atât. Facem pasul, cu presupunerea falsă că adevărurile şi idealurile noastre ne vor servi cum ar trebui. Dar nu putem să trăim după-amiaza vieţii în acord cu programul din dimineaţa vieţii. Pentru că ceea ce a fost grandios dimineaţa va deveni minuscul seara. Şi ceea ce dimineaţa era adevărat, seara va fi devenit o minciună.
Care este scopul meu? Cum îl pot găsi? Totdeauna pare să îmi scape, pare că niciodată nu îl voi găsi…
Întotdeauna am fost de părere că adevăratul scop al vieţii este doar să fii fericit, să te bucuri de viaţa ta. Să ajungi într-un loc de unde să nu încerci mereu sa ajungi altundeva. Atâta lume îşi petrece viaţa luptând, încercând să fie într-un loc unde nu sunt. Niciodată nu li se pare că ajung acolo.
Una din formele de a înţelege cum să îţi găseşti scopul în viaţă este să te întorci la natură… să îţi găseşti propria ta natură.
Am scris o carte acum câţiva ani numită: “Schimbă-ţi gândurile, schimbă-ţi viaţa! ” bazată pe învăţăturile antice ale lui Lao Tzu, dintr-o carte numită Tao Te Ching. Lao Tzu ne aminteşte că toată fiinţarea îşi are originea în nefiinţă. Iisus a spus-o astfel în Noul Testament: este Spiritul cel care dă viaţă, că nu ai venit cu adevărat din părinţii tăi, că toţi am venit din acel loc numit SPIRIT.
Că atunci când ai apărut în această lume, ai apărut dintr-o minusculă picătură de protoplasmă umană. Un grăunte, dacă vrei. Şi tot ce era în acel mic grăunte a devenit TU. Tot ceea ce aveai nevoie se afla în acel mic bob.
Una dintre metaforele cele mai importante pe care le-am folosit vreodată este că primele nouă luni ale vieţii tale, din momentul concepţiei tale până în momentul naşterii tale, totul a fost aranjat pentru tine. Nu era nimic de făcut pentru tine. Nu trebuia să te preocupi gândindu-te la ce culoare vor avea ochii tăi, sau cum va arăta corpul tău. De tot se avea grijă. Tu doar te laşi. Eu îl numesc stâlpul viitorului.
Şi te trage, se trage de tine în direcţia în care se presupune că ar trebui să fii. Şi mie nu mi se pare exagerat să spunem că tot ceea ce aveai nevoie pentru călătoria ta fizică era deja stabilit acolo, înăuntru.
Şi atunci, de ce nu, pentru restul călătoriei de asemenea? Scopul tău este acolo, înăuntru. Tot ce eşti tu, tot ce personalitatea ta este, este acolo, înăuntru. Tot ce urmează să fii, nu doar eu-l fizic, ci totul. Dacă doar te laşi şi permiţi.
Şi aşa ne naştem. Şi ne uităm la această mică creatură frumoasă, ca părinţi, îl priveşti şi zici: “Doamne, grozavă treabă ai facut! Nu putea să fie mai bine! Ne ocupăm noi de aici încolo…” şi apoi suntem înconjuraţi de toţi aceşti oameni,familia
 noastră, cultura noastră, oriunde mergem.
Şi începe să ni se spună că nu putem avea cu adevărat încredere în ceea ce suntem. Trebuie să ne încredem în ceva exterior noua înşine. Şi călătorim astfel spre ambiţie. Şi odată ce începi să zici: “Ne ocupăm noi de aici încolo”, introduci ceva … pur şi simplu iei această perfecţiune şi dai la o parte Creatorul (Edge God Out) şi ajungi la EGO. Acest Ego este partea din noi care nu ne spune “Cine eşti, este această creaţie perfectă, divină, părticica de Dumnezeu din care ai venit.” Nu spune asta, ne spune: “Cine eşti, eşti ceea ce POSEZI. Eşti ceea ce AI.”
PRIMA COMPONENTĂ A EGO-ULUI
Începe cu lucruri ca jucăriile noastre şi apoi conturile noastre bancare şi apoi posesiunile pe care le deţinem. Înainte să ne dăm seama începem să ne identificăm pe noi înşine pe baza  posesiunilor noastre.
Începem să avem un set de credinţe precum: cu cât am mai mult, cu atât mai valoros sunt ca persoană Şi aşa ne irosim vieţile luând aceşti tineri copii şi aruncându-i într-o cultură care pune accentul pe… MAI MULT. Devine aproape o mantră a ego-ului: Trebuie să ai mai mult. Şi cu cât ai mai mult, cu atât eşti mai conştient de felul în care alte persoane vor să îţi ia ceea ce ai.
Cu atât mai mult te consumi de: Cum să protejez ceea ce am? şi Cum să fac MAI MULT din ceea ce am? Dilema aici este că, dacă eşti ceea ce AI şi lucrurile dispar, atunci şi ceea ce EŞTI dispare în acelaşi timp.
A DOUA COMPONENTA A EGO-ULUI
A doua componentă a acestui ego este nu doar ideea
 că sunt ceea ce AM, ci că sunt ceea ce FAC.
Şi ceea ce fac devine chestia asta numită realizare. Şi în toată această lume în care cred că sunt ceea ce fac, ne consumăm cu toată ideea asta că succesul meu, valoarea mea, meritul meu ca fiinţă umană se bazează pe cât de mult FAC. Aşa că trebuie să fac mai mulţi bani, trebuie să obţin o promovare, trebuie să concurez cu toată lumea care încearcă să obţină ceea ce eu am. Ne învaţă asta în continuu; pe tinerii noştri îi învaţă asta când merg să înveţe atletism, cel mai important lucru pe care îl poţi face este să fii numărul 1 .
Şi vezi tu suntem numărul 1, suntem mai buni decât oricare altul. Şi în mod constant ne regăsim în această noţiune de competitivitate din nou, de a crede că lumea noastră este un loc în care trebuie să concurăm.
A TREIA COMPONENTĂ A EGO-ULUI
Al treilea aspect este ideea că sunt ceea ce alţii cred despre mine. Adică, eu sunt reputaţia mea.  Asta este relevant pentru tinerii care au fost învăţaţi că trebuie să  se îmbrace după cum cred ceilalţi. Şi dacă cei din jur nu te plac,  înseamnă că este ceva în neregulă cu tine.
A PATRA COMPONENTĂ A EGO-ULUI
În final, Ego-ul ne învaţă eroarea cea mai scandaloasă dintre  toate. Ne învaţă că suntem separaţi de Dumnezeu. Şi unul dintre  conceptele simple pe care le înveţi în după-amiaza vieţii tale, când te  muţi în etapa de sens a vieţii tale, este să realizezi că ai venit  dintr-o Sursă. Putem să o numim Dumnezeu, putem să o numim Tao, nu  contează cum o numim. Şi că această Sursă este pretutindeni. Nu există  loc unde să nu fie. Trebuie să fie, pentru că aceasta crează totul. Totul vine  din această sursă. Şi atunci trebuie să fie şi în mine, dacă nu există  vreun loc în care să nu fie. Trebuie să fie şi în mine şi trebuie,  totodată, să fie şi în orice am impresia că lipseşte din viaţa mea. Dacă  ştii asta, atunci, eşti deja conectat cu tot ceea ce lipseşte din viaţa  ta şi ţi-ar plăcea să ai, în Spirit. Şi tot ceea ce trebuie să faci,  este să îţi dai seama de o manieră în care să te aliniezi pe tine însuţi  cu asta şi să deţii înţelegerea că eşti deja conectat, că doar trebuie să aduci totul pe calea ta.
Pe măsură ce ne îndreptăm spre după-amiaza vieţii noastre, luăm cu noi  aceleaşi structuri ale Ego-ului pe care le-am învăţat în dimineaţa  vieţii noastre. Care sunt toate despre competiţie, câştig, să fim mai  buni decât toţi ceilalţi. Şi încercăm să aplicăm aceste structuri în  după-amiaza vieţii noastre. Şi ceea ce se întâmplă este că… terminăm  trăind o minciună. Pentru că ceea ce era adevărat dimineaţa, seara a  ajuns o minciună…

Câteva citate memorabile din Wayne Dyer:
“O minte calmă, concentrată asupra sa şi nu asupra rănirii altora, este mai puternică decât orice forţă fizică din univers.”
“Abundenţa nu este ceva ce dobândim. Este ceva la care ne acordăm frecvenţa.”
“Poţi să te simţi mizerabil. Sau poţi să-ţi cauţi un scop. Asta va fi mereu alegerea ta.”
“Ai putea să începi să te consideri un suflet cu trup, mai degrabă decât un trup cu suflet.”
“Starea conflictuală nu poate continua fără participarea ta.”
“Nu-ţi foloseşte la nimic să nu ai un scop. Urmarea va fi să aştepţi o viaţă întreagă ca alţii să-ţi rezolve problemele. Învaţă să apreciezi ce ai, unde şi ce eşti.”
“Totul este perfect în univers. Chiar şi dorinţa ta de a-l îmbunătăţi.”
“Dacă te opui, eşti mai slab. Daca accepţi, devii mai puternic.”
“Libertatea înseamnă că nimic nu te împiedică să trăieşti aşa cum alegi s-o faci. Orice altceva reprezintă o formă de sclavie.”
“Nu amâna să obţii ce doreşti. Viitorul nu este o certitudine pentru nimeni.”
“Modul în care te tratează ceilalţi reprezintă karma lor. Modul în care reacţionezi tu reprezintă karma ta.”
“Nu pot să controlez mereu ce se petrece în exterior, dar pot mereu să controlez ce se petrece în interior.”
“Daca îţi trăieşti viaţa din datorie, atunci eşti un sclav.”
“Dacă îţi schimbi percepţia asupra lucrurilor, lucrurile pe care le priveşti se vor schimba.”
“Este imposibil să fii furios şi să râzi în acelaşi timp. Furia şi râsul se exclud reciproc, aşa că trebuie să ai puterea să alegi între ele.”
“Nu are niciun sens să-ţi faci griji asupra a ce nu poţi controla, pentru că nu poţi face nimic în această privinţă. Şi de ce ţi-ai face griji asupra a ce poţi controla? A-ţi face griji înseamnă să rămâi într-o stare de imobilizare.”
“Judecata ne împiedică să vedem binele din spatele aparenţelor.”
“Trăieşte măcar o zi.
 din viaţa ta punând accentul pe etică şi nu pe reguli.”
“Iubirea este capacitatea şi dorinţa de a le permite celor dragi să fie aşa cum aleg ei sa fie, în loc să fie aşa cum te satisface pe tine.”
“Oamenii prietenoşi trăiesc într-o lume prietenoasă. Oamenii duşmănoşi trăiesc într-o lume duşmănoasă. Aceeaşi lume, de altfel.”
”O maximă de viaţă: Eşti tratat de ceilalţi aşa cum îi înveţi tu să te trateze.”
“Doar cei nesiguri caută siguranţa.”
“Intenţiile noastre crează realitatea pe care o trăim.”
“Viata noastră este suma totală a alegerilor pe care le-am făcut.”
“Oamenii care îşi doresc cel mai mult să fie aprobaţi sunt cel mai puţin aprobaţi, iar cei care n-au nevoie de aprobări, le primesc din plin.”
“Relaţiilor bazate pe obligaţii le lipseşte demnitatea.”
“Să fii un om valoros înseamnă să crezi despre tine că eşti astfel.”
“Simplu spus, tu crezi că oamenii sau conjuncturile reprezintă cauza nefericirii tale, însă asta este eronat. De fapt, tu singur eşti cauza nefericirii tale.”
“Încetează să trăişsti ca şi cum ai face o repetiţie. Trăieşte ziua
 aceasta ca şi cum ar fi ultima. Trecutul este dus şi îngropat. Viitorul nu este garantat.”
“Oamenii de succes au bani. Nu oamenii cu bani atrag succesul, ci oamenii de succes atrag banii. Ei au succes în tot ce întreprind.”
“Anxietatea, stresul, frica şi furia nu există independent de tine în lume. Pur şi simplu ele nu există în lumea fizică, deşi discutam despre ele ca şi cum ar exista.”
“Să vrei să declari: Nu înţeleg, dar nu-i nimic.; reprezintă cea mai mare înţelegere pe care o poţi afişa.”
“Cea mai mare formă de ignoranţă este să respingi ceva despre care nu ştii nimic.”
“Ultimului costum pe care îl vei purta nu îi trebuie buzunare.”
“Nu este o raritate să-ţi câştigi traiul făcând ce-ţi place, o raritate e să reuşeşti asta.”
“Nu există nicio cale spre prosperitate, prosperitatea este calea în sine.”
“Furia este bună dacă o foloseşti în sens constructiv.”
“Transformarea înseamnă literalmente sa îţi depăşeşti forma.”
“Suntem destul de importanţi să cerem şi destul de binecuvântaţi să primim.”
“Ce iese din tine când eşti stors e ce se află în interiorul tău.”
“Ceea ce gândim determină ce ni se întâmplă, aşa că, dacă vrem sa ne schimbăm viaţa, trebuie să ne lărgim gândirea.”
“Cât timp am urmărit doar să am bani, n-am avut niciodată îndeajuns. Când i-am dat vieţii mele un sens, preocupându-mă să ofer tot ce sunt şi tot ce am, atunci am devenit prosper.”
“Când dansezi, scopul tău nu este să ajungi într-un anumit loc, ci să te bucuri de fiecare pas.”
Filmul poate fi descarcat si vizionat online  Aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...